Siyasal imaj oluşturmada fotoğraf: AK Parti, CHP ve MHP liderleri örneğinde
Photography in the political image making: the example of AK Parti, CHP and MHPs leaders
- Tez No: 344858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Advertising, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Image, Leader Image, Photography, Political Elections
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tezin amacı, siyasi seçimlerde etkili olan lider fotoğraflarının imaj oluşturma işlevini ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmada, siyasal iletişim süreci içinde lider imajlarının önem kazanmasına değinilerek, reklamın bileşenleri ve fotoğraf konusuna ayrıntılı olarak yer verilmektedir. Uygulama bölümünde ise 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti, CHP ve MHPnin kullandığı lider fotoğraflı basın ilanları göstergebilimsel yöntemle çözümlenmiştir. Çözümleme sonuçlarına göre görsel kültürün vazgeçilmez bir unsuru olan fotoğraf, imaj oluşturmada etkili bir faktör olmaktadır. Bununla birlikte seçmen tercihlerini etkilemeye yönelik hazırlanan siyasal kampanyalarda da lider imajlarının oluşturulmasında ve pekiştirilmesinde fotoğrafın oldukça etkili bir faktör olduğu görülmüştür. Ele aldığımız partiler özelinde bu durumu değerlendirdiğimizde; AK Parti fotoğrafın bu işlevinden verimli bir şekilde yararlanmıştır. Ancak, MHP ve özellikle CHPnin fotoğrafın bu işlevini yeterince değerlendiremediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to put forward leaders? photographs, which is effect political election, function of image making. For this purpose, touched on gaining importance of leader images, advertisement components and photography are examined in detail. In the application section, press announcements with leaders photographs, used by AK Parti, CHP and MHP in 2011 General Election, are analyzed with semiotical method. According to the analysis results of this study, photography, which is an essential element of visual culture, is an effective factor for image making. In addition to this, photography is an efficient factor for making leader image and reinforcement this in political elections, which are prepared to affect voters choices. When this condition is evaluated to political parties in a specific way, it is seen that; AK Parti benefits from photography?s this function effectually, however MHP and especially CHP cant utilize photographys this function.