Adölesan dönemdeki bale öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının büyüme hormonu üzerine etkisi
The effect of nutrional habits on growth hormones in the adolescent period of ballet students
- Tez No: 345253
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Beslenme ve Diyetetik, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Ballet and Dance, Nutrition and Dietetics, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bale, Adölesan, Tanner Evreleri, Beslenme, Büyüme Hormonları, Ballet, Adolescent, Tanner Stages, Nutrition, Growth Hormones
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı; adölesan dönemdeki bale öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının büyüme hormonlarına etkisini araştırarak, sedanter bireylerle aralarındaki farkı incelemektir. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Ana Sanat Dalı?nda okuyan 10-18 yaş arasında, en az 1 yıldır, haftada ortalama 6±2 saat bale çalışan 23 öğrenci ile kontrol grubu olarak spor veya bale yapmamış 23 sedanter birey katılmıştır. Araştırmaya katılanların beslenme alışkanlıklarını belirlemek için EAT-40 Testi ile birlikte Kadın Sporcu Triadı Anketi kullanılmış, EAT-40 Yeme Tutum Ölçeğinin; cevaplarının iç tutarlılığı için Cronbach alpha kat sayısı hesaplanmış, (0.75) gruplardaki farklılıkların kontrolü için Student t Testi kullanılmış ve 21 altı, 21- 30, 30 üstü bale ve kontrol grubundaki dağılımının farklı olup olmadığının kontrolü Ki-Kare analiziyle bakılmıştır. Bayan Sporcu Triadı Anketinin verilerinin değerlendirilmesi için Ki-Kare Analizi yapılmıştır. Araştırmaya katılanların fiziksel ve antropometrik özellikleri ölçülmüş, vücut yağ yüzdelerini değerlendirmek için Durnin Womersley denklemi, Somatotip için Health Carter denklemi kullanılmış ve aralarındaki fark Student t Testiyle karşılaştırılmıştır. Büyümeyi belirlemek için Tanner Evrelendirmeleri İki Yönlü Varyans Analizi ile yapılmış, sol el bilek grafisi çekilerek Greulich- Pyle standartlarına göre kemik yaşı tespit edilmiş ve takvim yaşı ve kemik yaşı arasındaki fark Student t Testi ile hesaplanmıştır. Araştırmaya katılanların, IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri ölçülmüş ve Student t testi ile hesaplanmıştır. EAT-40 Testi değerlendirmesi sonucu bale ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.039). Araştırmaya katılanların Kadın Sporcu Triadı Anketi?nde bulunan `?Kalorisi azaltılmış Ürün Kullanma?? (p=0.036) ve `?Düzenli Adet Görme?? (p=0.027) sorusunun değerlendirmeleri sonucu anlamlı bir fark bulunmuştur. Bale ve kontrol grubunun Tanner Evrelendirilmeleri ve yaşları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Araştırmaya katılanların Somatotip karşılaştırmaları sonucu Endomorfi (p=0.001) Mezomorfi (p=0.052) ve Ektomorfi (p=0.013) sonuçlarında anlamlı farklar bulunmuştur. Araştırmaya katılanların vücut yağ yüzdeleri (p0.05). Araştırmaya katılanların IGF-1 ve IGFBP-3 değerlendirmeleri sonucunda anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to search of nutritional habits on growth hormones in adolescent girl-ballet student and to investigate any difference between sedanter individuals. The 23 Ballet students, ages 10-18 years old in Mersin University Satete Conservatory Departments of Ballet, participated for the study who have been studying ballet mean 6±2 hrs/week for a year. The 23 sedanter for control have been choosen from individuals who never study ballet and any kind of sports. The survey of EAT-40 and Women Sports Triad were used to determine the nutrional habits of the individuals who were participated in the study. The Crohnbach alpha coefficient was calculated for internal coherence of response of EAT-40 Eating Attitude Scale (0,75). The distinction of EAT-40 (under 21, 21-30, upper 30) between ballet and control group was calculated by Ki-Square analyses. Student t test was used for analysing the EAT-40 score-mean differences between ballet and control groups. For data-assessment of questions of Women Sports Triad was used Ki-Square analyses. Physical and antropometric features were measured and Durnin Womersley Equation was used for assesment of body-fat ratio. Health Carter Equation was used for Somatotype and the difference between ballet and control groups were compared by Student t test. To determine of growth, assesment of Tanner Stages were performed by Two Way Variance Analysis. The bone-age was detected by left-hand radiographic atlas as Greulich-Pyle standarts and the difference between Calender age and Bone age were analysed by Student t test. The levels of IGF-1 and IGFBP-3 were measured by Student t test. Determining result of EAT-40, the statistically significant diffrences between ballet and control groups (p=0.039). The assessment of questions in Women Sports Triad Anket such as low calorie intake (p=0.036) and regular menstruation (p=0.027) were found statistically significant. It was found insignificant difference between ballet and control groups when determined Tanner Stages and Ages (p>0.05). As compared somatotypes, it was found significant differences in Endomorphy (p=0.001), Mezomorphy (p=0.052) and Ectomorphy (p=0.013). It was found statistically significant difference between ballet and control groups as compared in Body Fat percent (p0.05). The Body Mass Index was found a very meaningful difference (p=0.003). The evaluation of IGF-1 and IGFBP-3 were not found a meaningful difference between the groups (p>0.05).