Trakya Bölgesi microgasterinae (Hymenoptera; Braconidae) türlerinin taksonomik ve faunistik yönden araştırılması
The Microgastrinae fauna of thrace region
- Tez No: 34551
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEYARSLAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Trakya, taksonomi, fauna, Microgastrinae, Thrace, taxonomy, fauna, Microgastrinae
 - Yıl: 1994
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 149
Özet
İ ÖZET 1986-1993 yıllan arasında Trakya Bölgesi'nin Istranca Dağları dışında kalan kısımlarında Microgastrinae (Hym.: Braconıdae) türlerini saptama amacı ile yapılan bu araştırmada, 63 lokaliteden 616 örnek toplanmış ve 10 cinse ait 52 tür saptanmıştır. Cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, ayrıca anahtarlar da geçen ayırıcı morfolojik özelliklerle ilgili 74 orijinal şekil verilmiştir. Saptanan türlerden; Iconella vindicıa (Nixon), L. albinervis (Tobias), Microgaster subcompleta Nees, M. tibialis Nees, ve M. globata L., Dolichogenıdea soikai (Nixon), Apanteles lenea Nixon, A., kubensis Abdinbekova, A. evanidus Papp, Glvptapanteles compressiventris (Muesebeck), Cotesia gervonis Marshall, C. callimone Nixon, C. gonopterygis Marshall, Diolcogaster al veri a (Fabricus), Türkiye faunası için; Iconella lacteoidae (Nixon), I. myeloenta (Milkinson), Dolichogenidea aoellator (Telenga), D. laevigata (Ratzeburg), _D. litae (Nixon), Aoanteles ater (Ratzeburg), A. hemera Nixon, Cotesia tibialis (Curtis), C. memnon (Nixon), C. ancilla (Nixon), C. cuoreus (Lyle"), C. kurd.iumovi (Telenga) ve C. lineola (Curtis) Trakya faunası için yeni kayıttır. Choeras dorsalis (Spinolae), İllidops urgo (Nixon), Dolichogenidea sicaria (Marshall), JL longicauda (Wesmael), D. lactea (Nees), Apanteles obscurus Nees, A. ingenuoides Papp, A. carpatus (Say), Cotesia ofella (Nixon), JL melanoscela (Ratzeburg), C. telengaı (TobiasK J^.. ruficrus (Haliday), C. kazak (Telenga), JL tenebrosa (Wesmael), C^. vanessae (Reinhard), C. saltatoriaİİ (Balevski), Dlolcogaster claritibia (Papp), Microplitis spinolae Nees, M. cebes Nixon, M. tuberculifer (Mesmael), M. decens Tobias, M., decipiens Prell, M. mandibıılaris (Thomson), M. varipes Ruthe ise daha önce Trakya'da saptanan türlerdir. C. glomerata (L.) ise Palearktik 'de çok yaygın bir türdür.
Özet (Çeviri)
III SUMMARY THE MICROGASTRINAE (HYMENOPTERA: BRACONIDAE) FAUNA OF THRACE REGION 616 samples from 63 localities were collected and 52 species belonging to 10 genus were determined, in this study, species of subfamily Microgastrinae (Hym.: Braconidae) in Thrace Region excluding Istranca Mountains are determined from 1986 to 1993. Diagnosis keys of species and genera were prepared. İn addition, morphologically distinguishing characters which were mentioned in the keys belong to 74 original figures were given. Iconella vindicia (Nixon), JL albinervis (Tobias), Microqaster subcompleta Nees, M. tibialis Nees, M. globata L., Dolichogenidea soikai (Nixon), Apanteles lenea Nixon, JL. kubensis Abdinbekova, /L evanidus Papp, Glyptapanteles compressiventris (Muesebeck), Cotesi qervonis Marshall, IL- callimone Nixon, C^_ gonopteryqis Marshall, Diolcogaster alveria (Fabricus), are the new records of Turkish fauna Iconella lacteoidae (Nixon), I. mveloenta (Wilkinson), Dolichogenidea apellator (Telenga), D. laevigata (Ratzeburg), JJ. litae (Nixon), Apanteles ater (Ratzeburg), A^. hemera Nixon, Cotes i a tibialis (Curtis), C_5. memnon (Nixon), (L. ancilla (Nixon), C^. cupreus (Lyle7), (L kurd.iumovi (Telenga) and JL lineola (Curtis) are the new records of Thracian fauna. Choeras dorsal i s (Spinolae), İllidops urgo (Nixon), Dolichogenidea s i cari a (Marshall), JL. longicauda (Wesmael), JL lactea (Nees), Apanteles obscurus Nees, A. ingenuoides Papp, A. carpatus (Say), Cotesia ofella (Nixon), C. melanoscela (Ratzeburg), C. telengaiIV (Tobias), Çj. ruficrus (Haliday), C. kazak (Telenga), (L. tenebrosa (Wesmael), JÇ^ vanessae (Reinhard), JL_ saltatoria (Balevski), Diolcoqaster claritibia (Papp), Microplitis spinolae Nees, JL cebes Nixon, İL. tuberculifer (Wesmael), M^_ decens Tobias, M. decipiens Prell, M. mandibulars (Thomson), M. varipes Ruthe were previously determined in Thrace region before. C. glomerata (L.) is very common in Palearctic region.