Yerel kalkınma ve rekabetçilik ekseninde değişen yeni bölgeselcilik ve Kayseri
Changing the axis of regional development and competitiveness and the new regionalism in Kayseri
- Tez No: 345657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ TUTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Kalkınma, Bölgeselle?me, Yeni Bölgecilik, Rekabetçilik, Region, regional development, regionalism, new regionalism, competitiveness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hızlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir çağ olarak bilinen küreselleşme olgusu hayatın değişik alanlarını etkisi altına alarak önemli değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu çağ kısaca, siyasetin yeniden yapılandırıldığı, ekonomik faktörlerin çarpıcı değişimler yaşadığı, ulusal sınırları aşan işbirliklerinin oluşturulduğu ve teknolojide baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı bir çağdır. Küreselleşme olarak adlandırılan bu çağda bir yanda gelişmiş ülkelerin her geçen gün daha da büyüdüğü, diğer yanda geri kalmış ülke olarak tanımlanan ülkelerin ise giderek daha da olumsuz bir hal aldığı görülmektedir. Küreselleşme ile beraber yaşanan gelişmelerde ulusal ve yerel düzlemlerde yönetimden yönetişime doğru bir gelişme izlenmekte buna paralel olarak kalkınma kavramı da yeni bir içeriğe bürünmektedir. Ulusal kalkınmanın bir alt basamağını bölgesel kalkınma oluştururken, bölgesel kalkınmanın alt basamağını da yerel kalkınma kavramı oluşturmaktadır. Yerel kalkınma kavramı son yıllarda gündeme sıklıkla gelen kavramlar arasında yer almaktadır. Günümüzde kentlerarası rekabetin önemli bir konum arz etmesi bakımından yerel kalkınma kavramı da bu açıdan önemi giderek artan bir kalkınma politikasıdır. Bu yaklaşıma göre; insanların refah ve huzurunun gelişmesinin yolu kentsel yaşam kalitesinin artırılmasından geçer. Sanayi Devrimi?nden sonra mekânsal özelliklere vurgu yapılmaya başlanmış ve 1950-1970 yılları arasında bölgesel büyüme dinamikleri giderek önem kazanmıştır. 1990?lı yıllara gelindiğinde ise yerel ve kent düzeyinde yerel ekonomik kalkınmaya yönelik politikalar geliştirilmeye başlanmıştır. 1990?lı yılların ortalarında ortaya çıkmış halen etkisini göstermekte olan bölgesel politikalar, tek kutuplu hale gelen dünyada ve içinde bulunan krizi aşabilmek için gerekli teknolojik yapılanmanın yeniden yaşandığı bir ortamda ortaya çıkmıştır. Teknolojik gelişmeler sayesinde sanayi toplumu yerini bilgi toplumuna, ulus devletler yerini küreselleşmiş bir yapıya bırakmıştır. Küreselleşme ve bilgi toplumuna geçiş sürecinde dünyada yaşanan hızlı ve çok yönlü yapısal değişimler rekabet kavramını küresel ekonomide gözlenen en önemli olgu haline getirmiştir. Bölgeler arasında yaşanan rekabet sürecinin rekabet sürecinin hız kazanmasıyla, bölgelerin kendi çıkarlarını korumak, muhafaza etmek ya da artırmak üzere rekabetçi olmaları gereği, ulusal rekabet edebilirlik açısından bölgelerin rekabet gücünün önemi ve firmaların başarıları ile bulundukları bölgenin rekabet gücü arasındaki ilişki rol oynamaktadır. Tezin konusunun niteliği nedeniyle teorik temel ağırlıklı bir araştırma yapılmıştır. Türkiye?nin bölgesel gelişimi içerisinde örnek bir bölge tespit edilerek burada yeni bölgecilik kavramının gelişimi incelenmiş ve rekabetçilik açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu tezde bölgesel gelişmenin yeni gündemi olarak kullanılan ?Yeni Bölgecilik? ve ilişkili kavramların dünyadaki örneklerle açıklanması ve yeni bölgeciliğin Türkiye?deki Bölgesel Politikalara yansıması ortaya konmaya çalışılmıştır. Bölgesel gelişmenin yeni gündemini oluşturan bu kavramların ve ülkemizdeki yansımalarının incelendiği bu tezin, bölgesel gelişme politikası ve bölgesel planlama çalışmaları için bir altyapı oluşturması hedeflenmiştir. Çalışmaya ait içeriğin oluşturulması ve belirtilen tezin geçerliliğinin ortaya konmasında çeşitli kitap, makale, tez, istatistiki veri ve elektronik kaynaktan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of globalization known as the era of rapid changes and transformations ensured the existence of important changes by influencing different fields of life. This is an era in which the politics is restructured, economical factors have dramatic changes, cooperation beyond the national borders is formed and excellent developments are seen in technology. In this era, called globalization, it?s seen that while developed countries become bigger day by day; underdeveloped countries become worse. The developments brought by globalization also make a progress from government to governance in national and regional contexts and the term development takes a new form in this regard. While the lower step of national development is regional development; the lower step of regional development is local development. The term local development is one of the most common concepts brought to the agenda in recent years. It?s a development policy rising in importance as competition between the cities comes into prominence nowadays. With its basic aim to increase the level of wealth and peace of people by improving urban life quality, this approach also contributes to the improvement of democratic culture. Following the Industrial Revolution, spatial characteristics began to be emphasized and between 1950 and 1970, regional development dynamics gradually gained importance. In 1990s, local and city-level economic development policies began to be developed. Regional policies of the mid-1990s that take their effects even today emerged in a unipolar world where a technological restructuring was emerged to overcome the existent crisis. Thanks to technological developments, industrial society gave way to information society and nation-states gave way to a globalized structure. Rapid and multifaceted structural changes occurred in the period of transition to globalization and information society made the term competition the most important phenomenon of global economy. Since the regions compete to preserve, maintain or increase their benefits with the acceleration of competition process between them, the relation between the importance of competition power of regions and the success of companies vi and the competition power of the region they located plays a role in national competitiveness. A theory-based research was conducted because of the subject of the thesis. A sample region was determined within the regional development of Turkey and the development of new regionalism in this region was examined and tried to be evaluated in terms of competition. In this thesis, the term“New Regionalism”used as the new agenda of regional development and the related concepts were attempted to be explained by examples from the world and the reflection of new regionalism on Regional Policies in Turkey was attempted to be set forth. This thesis that examines the mentioned concepts constituting the new agenda of regional development and their reflections on our country was intended to form an infrastructure for regional development policy and regional planning studies. Various books, articles, theses, statistical data and electronic sources were used to create the content of this thesis and to confirm its validity.