İnternet tüketicisinin satın alma davranışlarının incelenmesi üzerine bir araştırma.
A resarch for buying behaviour of online consumer.
- Tez No: 345658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet Üzerinden Pazarlama, Tüketici Davranışları, Online Marketing, Buying Behaviour of Online Consumer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnternet üzerinden pazarlama konusu, geçmişte ve günümüzde oldukça fazla araştırılan ve üzerinde çalışmalar yapılan bir konudur. Özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak elektronik ticaret faaliyetlerinin artması ile birlikte internet üzerinde pazarlama konusu daha da önemli hale gelmektedir. İşletmeler internet üzerinden satın alma faaliyetlerinde tüketici ile fiziki temas kuramadıklarından, tüketicilerin davranışlarının tespiti bu anlamda eski yöntemlere kıyasla farklılık arz etmektedir. Söz konusu tüketicilerin, internet üzerinden satın alma kararı almadan önceki davranış ve tutumları, satın alma işlemini gerçekleştirdiği sırada ki davranış ve tutumları ile internet üzerinden hiç alışveriş yapmamış tüketicilerin davranış ve tutumlarının tespiti pazarlamacıların başarısı için çok önem arz etmektedir. Bu çalışmada Niğde Üniversitesinde görev yapan Akademik ve İdari personel iki tüketici grubuna ayrılmıştır. Bu iki grup üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma yapılarak elde edilen bulgular incelenmektedir. Akademik ve İdari Personelle yapılan anket çalışması ile yaş, gelir dağılımı, cinsiyet, eğitim durumu daha önceki internet üzerinden satın alma deneyimleri ve bilgi seviyeleri gibi konuların tüketici davranışlarını nasıl etkilediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda tüketicilerin internet üzerinden satın alma konusundaki genel yargılar hakkındaki görüşlerine, internet üzerinden satın almadan kaçınma ve risk algılamalarına ilişkin yargılarına ve internet üzerinden hiç alışveriş yapmayan bireylerin alışveriş yapma ihtimallerini artırmaya yönelik görüşlerine ulaşılması da amaçlanmıştır. Sosyo-demografik özellikler ve internet üzerinden satın alma deneyimi arasındaki ilişkilerin ortaya konulması da tez çalışmasının amaçları arasındadır. Tez çalışmasının bu amaçları doğrultusunda gerçekleştirilen araştırma hipotezleri ki-kare bağımsızlık testi aracılığı ile test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Online marketing is a topic that has been mostly researched on from past until now. The extensive internet usage increases electronic commerce so online marketing is getting important day by day. Companies cannot get into touch with customers physically via online shopping therefore the determination of customers? behaviors differentiate from the old methods. The determination of the behaviors of the customers in question before and after online shopping has an important role in success of marketing experts. Additionally the determination of behaviors of the customers who have never done shopping online before has an important role in success of marketing experts, too. In this research, academic and managerial staffs of Nigde University divide into two consumer groups. Then a comparative research is made and the findings are examined. The aim of the survey which is conducted with academic and managerial staff is to discover how the customers? age, income distribution, gender, educational status, previous experiences and knowledge level of online shopping affect customers? behaviors. Besides this survey also aims to discover the customers? opinions about the general opinions on online shopping, avoidance of online shopping, risk perception of online shopping, and the enhancement of the online shopping probability of the individuals who have never done shopping online before. In addition to these aims the thesis intends to discover the relationship between socio-demographic features and the online shopping experiences. Hypotheses-based investigation of the thesis which has aims in question are tested with chi square independent test