Suriye Protestan Koleji'nin(1866-1914) Lübnan'ın kültürel hayatına etkilerinin incelenmesi
An analysis of Syrian Protestant College(1866-1914) on the cultural life of Lebanon
  1. Tez No: 345751
  2. Yazar: FATMA ELİF SORKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misyoner Faaliyetler, Amerikan Board, Suriye Protestan Koleji, Arap Kültürel/Edebi Uyanış, Missionary Activities, American Board, Syrian Protestant College, Arab Cultural/Literary Awakening
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amerikan misyoner faaliyetleri esas itibariyle Dinin İhyası ve Dinin Yeniden İhyası adındaki iki önemli akım neticesinde meydana gelmiştir. Bu akımların etkisiyle oluşan çeşitli örgütlerden en etkili olanları Amerikan Board ve Presbiteryen Board?dur. Suriye Protestan Koleji açılmadan önce yaklaşık kırk beş yıl boyunca Amerikan Board misyonerleri bölgede yoğun bir şekilde faaliyet göstermişlerdir. Bölge halkının yüksek bir eğitim kurumuna duyduğu ihtiyacın giderilmesi için Board misyonerlerinin bağış toplama ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmak için çalışmalarını tamamlamaları sonucunda Suriye Protestan Koleji, Osmanlı kaynaklarında geçen adıyla Amerikan Külliye Medresesi 1866 tarihinde Suriye valisi Raşit Paşa?nın verdiği izinle açılmıştır.1 Kolej gerek öğretim kadrosu gerek de müfredatı dolayısıyla öğrencilerinin düşünsel ve kültürel hayatları üzerinde etkili olmuştur. Kolej mezunlarından Faris Nimr, Yakup Sarruf, İbrahim el-Yazıcı, Corci Zeydan ile kolejde eğitim faaliyetlerinde bulunan öğretmenlerden Nasif el-Yazıcı ve Butrus el-Bustani gibi isimler Beyrut?ta meydana gelen kültürel/edebi canlanmada önemli rol oynamışlardır. Bkz. Şamil Mutlu, Beyrut Vilayeti'nde Amerikan Misyoner Okulları ve Suriye Protestan Koleji, Tarih 1 Dergisi, Sayı 46 (2007), İstanbul 2009, 109
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Infact, American missionary activities resulted from two major movements namely First Great Awakening and Second Great Awakening. The most effective societies that emerged from the effect of these movements are American Board and The missionaries of American Board had intensively worked in the region before the establishment of Syrian Protestant College. After fund raising and making legal accomodations to fulfill the necessity of a higher education of the population of region, Syrian Protestant College, mentioned as Amerikan Külliye Medresesi in Ottoman sources established by the permission of Syrian governor Raşit Pasha.2 College had effect on its students' thoughts and cultural life due to both its academic stuff and curriculum. College graduates such as Faris Nimr, Yakup Sarruf, İbrahim el-Yazıcı, Corci Zeydan and college proffessors such as Nasif el-Yazıcı and Butrus el-Bustani played significant roles on cultural/literary awakening in Beirut. Bkz. Şamil Mutlu, Beyrut Vilayeti'nde Amerikan Misyoner Okulları ve Suriye Protestan Koleji, Tarih Dergisi, Sayı 46 (2007), İstanbul 2009, 109