The effects of responsibility and intentional trust on performance: An experimental study
Güven ve sorumluluğun performans üzerindeki etkisi: Deneysel çalışma
- Tez No: 345922
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA ERTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal olmayan teşvikler, performans, karşılıklı davranış, sorumluluk, güven, Non-monetary incentives, performance, reciprocity, responsibility, intentional trust
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, parasal olmayan teşvikin iki türü olarak (1) işverenin kazancından sorumlu olma ve (2) işveren tarafından güvenilmenin çalışanın performansı üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. İşverenin kazancının bazı durumlarda çalışanının performansına bağlı olduğu, bazı durumlarda ise bağlı olmadığı bir deney dizayn edilmiş ve uygulanmıştır. Uygulamaya bağlı olarak, işverenin kazancı ile çalışanın performansı arasındaki ilişki bilgisayar tarafından rastgele veya işverenin isteği ile belirlenmektedir. İşverenin kazancından sorumlu olma durumunun çalışanın performansını anlamlı olarak arttırdığı sonucu çalışmanın temel bulgularındandır. Cinsiyete göre bakıldığında, bu sonucun kadınlardan kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Sorumluluğun isteyerek belirlenip belirlenmeme durunu, çalışanın performansını cinsiyete bağlı olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of (1) being responsible for the employer's payoff, and (2) being intentionally trusted by the employer, as two types of non-monetary incentives on the employee's performance. We design and implement a laboratory experiment where employers' payoffs are sometimes dependent on their agent's performance and sometimes not. Depending on treatment, the link between the employer's payoff and employee's performance is either randomly determined by the computer, or intentionally by the employer. Our main finding is that being responsible for the employer's payoff significantly increases the employees? performance. Breaking this down by gender, we find that the effect comes mainly from women. Whether responsibility is intentional or not affects employees? performance dependently on gender.