Strategic transmission of ınterim performance feedback in a real-effort setting: Experimental evidence
Gerçek efor kullanımında ara dönem performans geribildiriminin stratejik aktarımı: Deneysel delil
  1. Tez No: 345921
  2. Yazar: DUYGU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA ERTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar deneyleri, Performans geribildirimi, Stratejikbilgi iletimi, Ucuz laf, Özgüven, Yalan söyleme, Cinsiyet, Lab experiments, Performance feedback, Strategic information transmission, Cheap-talk, Self-confidence, Lying, Gender
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ara dönem performans geribildirimi işyerlerinde ve okullarda motivasyon ve üretkenliği artırıcı popüler araçlardan bir tanesidir. Bazı durum ve ortamlarda, geribildirimin doğruluğu kanıtlanabilirken, bazılarında yöneticiler veya öğretmenler bilgiyi stratejik olarak değiştirebilmektedirler. Bu çalışmada, değişik ara dönem performans geribildirim mekanizmalarının çalışanların kararlarına ve ileri dönem performanslarına olduğu kadar, özgüvenlerine olan etkisi deneysel olarak, gerçek eforun kullanıldığı ?bir işveren-iki çalışan? durumu üzerinden incelenmektedir. Çalışmada sırasıyla, (1) bilginin doğrulanabilirliği, (2) bilginin kişiye özel olarak veya herkesin gözlemleyebileceği bir şekilde açıklanması durumları üzerinde değişiklik yapılmaktadır. Bulgular gerçek bilgi iletiminin sadece doğrulanabilir geribildirim mekanizmalarında (hem özel, hem de ortak bilgi gönderim durumlarında geçerli olmak üzere) gerçekleştiği hipotezini doğrulamaktadır. Fakat çalışanlar geri bildirim gönderilmeme durumunu değerlendirmeleri gerektiği kadar olumsuz değerlendirmeme ve kendileriyle ilgisiz olmasına rağmen diğer çalışanların sonuçlarından etkilenme gibi bazı standart olmayan davranışlar da sergilemektedirler. İşverenin davranışı incelendiğinde teorik öngörülerin aksine, genel bir doğru söyleme eğilimi gözlemlenmiştir. Stratejik olarak bilgi gönderilmemesi durumunda kadınların erkeklere göre daha iyimser olması gibi cinsiyet bazlı bulgulara da rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In workplaces and schools, interim performance feedback is among the popularly used tools in improving further work motivation and productivity. In some cases and contexts the truthfulness of such feedback can be verified, in others managers or teachers can manipulate the information strategically. In this study, we experimentally analyze the effect of different interim performance feedback mechanisms on the self-confidence of workers, as well as their decisions and future performance, in a ?one principal-two agent? context with real effort. We manipulate (1) the verifiability of information, (2) whether the feedback can be given to agents privately or has to be announced publicly. We confirm the theoretical hypothesis that information transmission about the true outcomes of agents occurs only in verifiable feedback mechanisms, including both private and public announcement cases. Yet, agents also show some non-standard behavior, such as not interpreting“no feedback”as negatively as they should, and being influenced by other agents' outcomes although these should be irrelevant. Considering principal behavior, we observe a general tendency to truth-tell, against the theoretical prediction. We also report some results on gender: women are more optimistic than men when strategically given no feedback.