Evaluating the technical efficiency of Turkish deposit banks: An application of dea and panel data regression
Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının teknik verimlilik analizi: Veri zarflama analizi ve sabit etki panel veri tekniği
  1. Tez No: 345937
  2. Yazar: HATİCE İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM OLGU AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Veri zarflama analizi, Sabit etki panel veri analizi, verimlilik, Türk Bankacılık sektörü, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Turkish banking sector, Panel data analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, temel makroekonomik değişikliklerin ve yapısal düzenlemelerin Türkiye?de faaliyet gösteren mevduat bankalarının verimliliği üzerine etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk kısmında 1990-2011 yılları arasında Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bankaların verimliliği veri zarflama analizi (VZA) tekniği kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında, verimlilik skorlarını belirleyici değişkenleri analiz etmek amacı ile sabit etki panel veri tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, 1990-2011 döneminde Türk mevduat bankalarının verimliliğinin arttığı gözlenmektedir. 2001 yılına kadar dalgalı seyir izleyen verimlilik skorları, 2001 yılı sonrasında yaşanan makroekonomik gelişmelere paralel istikrarlı bir seyir kazanmıştır. Sabit etki panel veri analizi bulgularına göre, ekonomik krizler bankaların verimlilik değerlerindeki farklılıkları açıklama konusunda istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip değildir. Ancak krizlerden önce azalan verimlilik değerleri, verimlilik skorlarının ekonomik krizlerin habercisi konumunda olduğunu göstermektedir. 2001 yılında uygulamaya konulan Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı istatiksel olarak anlamlı olup, bankaların verimlilik değerlerine olumlu yönde katkı sağlamıştır. Araştırmada halka açık bankaların verimlilik skorlarının diğer bankalara oranla daha yüksek olduğu ve halka açıklığın verimlilik üzerinde istatistiksel olarak olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Diğer yandan, istatiksel olarak anlamlı sermaye yeterlilik oranının ve şube sayılarının bankaların verimliliği üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğu, sorunlu kredi oranının (NPL), karlılık oranının ve likitide oranının ise istatistiksel olarak verimlilik skorları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the impact of major macroeconomic and regulatory changes on technical efficiency measures of deposits banks operating in Turkey. In the first stage of the study, the technical efficiency scores are estimated by using Data Envelopment Analysis (DEA) over the period of 1990-2011. In the second stage, a fixed effect panel data model is conducted in order to investigate determinants of the technical efficiency measures. Empirical findings suggest that, the technical efficiency scores of Turkish deposits banks were improved significantly during the period under study. While the technical efficiency scores fluctuate substantially (in yearly basis) until 2001, they later become smoother, indicating a more stable phase of economic/financial environment. According to panel data regression results, the changes in the technical efficiency scores are not significantly explained by economic crises even if they play a premonitory role for the crises. Restructuring program introduced in 2001, on the other hand, has a significant, positive effect on the technical efficiency scores. Publicly traded banks outperform their non-publicly traded peers and being publicly traded has positive effect on the technical efficiency scores whereas capital adequacy ratio and number of branches have negative effects on the technical efficiency scores. Lastly, there is no robust relationship between the technical efficiency scores and non-performing loans (NPL), liquidity or profitability ratio.