Origins of individual differences in the need to belong: The role of parental control
Aidiyet ihtiyacındaki bireysel farklılıklar: Ailenin kontrolünün rolü
- Tez No: 345936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE TARCAN KUMKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik control, aidiyet ihtiyacı, bağlılık, mizaç, sosyallik, negatif değerlendirilme korkusu, nevroz, parental control, need to belong, relatedness, temperament, sociability, fear of negative evaluation, neuroticism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezde ailenin psikolojik kontrolü ve aidiyet ihtiyacının arasındaki ilişki retrospektif bir şekilde incelenmiştir (N=284). Bu tez için oluşturulan yeni aidiyet ölçeği mevcutta kullanılan aidiyet ve bağlılık ölçeklerinin de geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Oluşturulan yeni ölçeğe göre dört grup ortaya çıkmıştır. Gerçekteki aidiyet ihtiyacı ve arzu edilen aidiyet ihtiyacı arasında farklılık yaşayanların diğerlerine göre sosyallik eğilimlerinin daha düşük, ailenin psikolojik kontrolüne daha çok maruz kalmış ve ilişkilerinden daha az tatminkar olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, geçmişte ailenin psikolojik kontrolüne maruz kalmanın gerçekte ve istenen aidiyet ihtiyaçlarının arasındaki farkı arttırarak aidiyet ihtiyacının tatmin edilmesine etki ettiği bulunmuştur. Ayrıca, ailenin psikolojik kontrolünün katılımcılarda negatif değerlendirilme korkusu ve duygusal dengesizlik açısından bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between parental psychological control and the need to belong was explored in a retrospective study involving young adults (N = 284). This study also contributed to refinement of existing belongingness/relatedness scales by introducing a new discrepancy measure to measure satisfaction of belongingness. Four groups namely; discrepant, insatiable, satisfied and disengaged emerged. Discrepant ones are found to be more inhibited, exposed to more parental control and less satisfied with their relationships. Exposure to parental psychological control was found to impair satisfaction of belongingness through widening the discrepancy between individuals? actual and desired need for belongingness. The relationship between parental psychological control and fear of negative evaluation was also found to be mediated by emotional instability.