2011 Erzurum Üniversitelerarası Kış Oyunlarının toplumsal algısı
Social perceptions towards the impacts of the Erzurum 2011 winter universiade
- Tez No: 345977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR PEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: 2011 Unıversıade, Kış Oyunları, Organizasyon, Toplumsal Algı, 2011 Universiade, Winter Sports, Organization, Social Perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma ile ?2011 Erzurum Üniversiteler Arası Kış Oyunlarının? ?sosyal, ekonomik, sportif ve turizm tanıtım? açısından toplumsal algısının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Erzurum ili il merkezi. Örneklem grubu ise burada yaşayan bireylerden oluşmaktadır. Araştırmada teorik çerçeve yazılı kaynaklardan, çalışma alanındaki veriler ise anket uygulaması ile elde edilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak, anket çalışmasında 6 kişisel bilgi sorusu, 21?de 2011 Erzurum Üniversiteler Arası Kış Oyunlarının toplumsal algısına yönelik soru sorulmuştur. Araştırmada anketler çalışma evrenini temsil edecek şekilde her semtten tesadüfü örneklem yöntemiyle birebir görüşülerek anket hakkında bilgi verildikten sonra 1339?u erkek, 809?u bayan olmak üzere 2148 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen veriler hazırlanan kod yönergelerine göre bilgi formuna işlenmiş ve bilgisayarda değerlendirmeye hazır duruma getirilmiştir. İstatistiksel işlem olarak frekans (f), yüzde (%) ve Ki-Kare (X2) teknikleri kullanılmıştır. Cinsiyet, eğitim durumu ve meslek değişkenlerine göre verilen cevaplar arası farkın yorumlanmasında 0,05 güven aralığı kabul edilerek yorumlar yapılmıştır. Elde edilen verilerde; toplumun kış sporlarına ilgisinin arttığı, çocukların ve gençlerin kış sporlarına yönlenmeye başladığı, insanların serbest zamanlarını kış sporlarıyla geçirmeye başladığı, oyunlar için yapılan tesislerin tam kapasite kullanıldığı, kış sporları ekonomisinde artış olduğu, oyunlar sırasında ve sonrasında önceki yıllara göre gelir artışı olduğu, yeni iş sahalarının ortaya çıktığı, istihdamın arttığı, kış oyunları sayesinde farklı insanlarla tanışıldığı, gelen yerli ve yabancı turist ve sporcuların Erzurum?un tarihi ve kültürü hakkında bilgi elde ettikleri, Erzurum?u dünyaya tanıttığı, turist sayısında artış olduğu yöre turizmine ve kış sporları turizmine katkısı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Erzurum?da yaşayanların 2011 Erzurum Üniversiteler Arası Kış Oyunlarının ekonomik, sportif, sosyal, turizm ve tesis ve alt yapı yönünden katkı sağladığı algısında olduklarını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify and examine the host residents? perceptions towards the contribution of the Erzurum 2011 Winter Universiade to the city from the point of social, economic development, sports and tourism. In this research, population is the city centre and sample is the residents in Erzurum. The theoretical framework was obtained from written sources and the data were from conducting a survey. In accordance with the aim of the research, 6 personal information questions and 21 questions on the social perception towards the 2011 Erzurum Universiade were asked in the survey. The study survey was conducted with 1339 men and 809 women, after making one to one contact in each districts by random sampling and informing about the survey. The tests of Frequency (f), Percentage (%) and CHI-SQUARE (X²) were used as statistical process. Confidence interval of 0,05 was adopted in discussing the difference among the answers given according to the variables of gender, educational level and employment status. According to the data, the survey study revealed that community especially children and teenagers were becoming more interested in winter sports and they started to spend their spare time on winter sports. In addition, it was observed that new facilities built for the games were used in full capacity, winter sports economy was increased, income growth was gained during and after the games compared to previous years, employment was increased by job creation. In the sense of culture and tourism, by the help of this game, different people met together, domestic and foreign sportsmen and tourists made inquiries about the culture and history of Erzurum, and they put Erzurum on the map, the number of tourists were increased, and these made a significant contribution to the local and winter sports tourism. As a result, we can conclude that local Erzurum residents hold very positive perceptions towards the contribution of Erzurum Winter Universiade, in terms of economy, sports, social, tourism, facilities and infrastructure.