Statistical network analysis for collaboration in applied mathematics
Uygulamalı matematikteki işbirliğin istatistiksel ağ analizi
- Tez No: 346017
- Danışmanlar: PROF. DR. GERHARD WILHELM WEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kolmogorov-Smirnov statistic, Maximum Likelihood Estimation method, Scale-free networks, Clustering, Mutuality, Small-world effect
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Uygulamalı Matematik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilimsel Hesaplama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Akademik bilgiye kolay erişim olmasIna rağmen, akademik konuların daha detaylı tartışılmasını ve iyi gelişmesini sağladığı için birebir görüşme hala önemlidir. Bu nedenle, tez boyunca uygulamalı matematiğin farklı calışma alanlarındaki araştırmacı topluluklarındaki birebir iletişimi ve aktivitelerin birlikte yapılma sıklığını inceledik. Bu problemle her bir topluluğu birimlerinin araştırmacılar ve iki biriminin ancak bu iki araştırmacı ortak makale çıkardığı zaman bağlantılı olacağı bir ağ olarak ele alarak uğraştık. Veriler ArXiv sitesinin arşivlerinden elde edildi. İlk olarak, işbirlik ağlarımızı modellemek için hipotez testine dayanan istatistiksel bir metoda başvurduk. En çok olabilirlik kestirimi metodu ve Kolmogorov-Smirnov istatistiğin kombinasyonu bir teknik kullanarak, her bir ağ için onların derece dizilerinin kümülatif dağılımlarını hesapladk. Bu dağılım rastgele seçilen bir matematikçinin aranan sayıdan büyük ya da eşit işbirlikçiye sahip olma olasılığını verir. İkinci olarak, araştırmacıların işbirlikçilerinin ortalama sayısını, iletişimdeki araştırmacıların kuüçük topluluklarnn ortalama boyutunu, iletişimde olan büyük topluluğun boyutunu, büyük gruptaki araştırmacılar arasndaki ortalama ve maksimum en kısa mesafeyi hem gözlemsel hem de teorik olarak hesapladık. Ek olarak, gerçek ağların belirleyici ozellikleri kümelenme ve karşılıklılık derecelerini de ölçtük. Son olarak, gerçek ağların çoğunda gozlemlendiği gibi, çoğu topluluktaki ilişkilerin küçük dünya etkisi gösterdi ğini gördük. Fakat, bu topluluklar ölçüsüz değillerdir. Bilimsel işbirlik ağlarının yanı sıra, bu bulgularımız gen-düzenleyici ağlar ve sosyal medya ağları gibi diğer tipteki ağların analizini yapmak için de kullanabiliriz. Anahtar Kelimeler : Kolmogorov-Smirnov istatistik metodu, En çok olabilirlik kestirimi , ölçüsü olmayan ağlar, kümelenme, karşlıklılık, küçük dünya etkisi
Özet (Çeviri)
In spite of easy access to academic information, person-to-person contact is still signi cant so as to provide the academic issues to be discussed in more detail and well-developed. So, throughout the thesis, we investigate one-to-one communication and frequency of activities performed together in the researcher communities from di erent study elds of applied mathematics. We deal with this problem by taking each researcher community as a network where its entities are considered the researchers and two entities are connected if the two reseachers published an article together. The underlying data were derived from the archives of ArXiv. Firstly, we apply the statistical procedure based on the hypothesis test to model our collaboration networks. By use of the technique combining both maximum likelihood estimation method and Kolmogorov-Smirnov statistic, we investigate the cumulative distribution of its degree sequence for each network which gives the probability of total collaborators of an arbitrarily chosen mathematician being greater than or equal to a speci ed number. Secondly, we evaluate mean number of collaborators of the researchers, mean size of small groups of connected researchers, size of a giant assemble of connected researchers, mean shortest distance and maximum shortest distance between the researchers in the giant assemble both empirically and theoretically. In addition, we also calculate the degrees of clustering and mutuality, indicative properties of real networks. Finally, as observed in most real networks, we see that relationships on almost all communities show a small-world e ect which is an indication of small mean distance and high clustering. However, the communities are not scale free. Beside scienti c collaboration networks, we can also use our ndings to make an analysis of the other types of networks such as gene regularity networks and social media networks.