Sanal gerçekliğin Türkiye madencilik endüstrisinde kullanılabilirliği
Usability of virtual reality in Turkish mining industry
  1. Tez No: 346120
  2. Yazar: SÜLEYMAN YASİN KILLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, madencilikte sanal gerçeklik uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği, operatör eğitimi, Virtual reality, virtual reality applications in mining, vocational health and safety, operator training
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma kapsamında, dünyada birçok alanda kullanımı yaygınlaşan sanal gerçeklik (SG) sistemlerinin madencilik sektöründe kullanımı araştırılmış ve bu sistemlerin Türkiye madencilik sektöründe kullanılma olanakları değerlendirilmiştir. Sanal gerçeklik uygulamaları dünya madenciliğinde sıklıkla kullanılır hale gelmiş olmasına rağmen, Türkiye'de benzer uygulamalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de bu konuda bir farkındalık yaratma isteğidir. Dünya madencilik endüstrisinde SG sistemlerinin kullanıldığı çalışmalar, bu çalışmalar sonucunda elde edilen faydalar ve SG sistemlerinin genel olarak üstünlükleri çalışma kapsamında araştırılıp değerlendirilmiştir. İncelenen örnek uygulamaların Türkiye'ye nasıl uyarlanabileceği konusu da çalışmanın temel bölümlerinden birini oluşturmaktadır. SG sistemlerinin Türkiye madencilik endüstrisinde uygulanmaya başlanması noktasında yol gösterici olacağı düşünülerek pilot uygulamaların uygulanması önerilen başlıca temel çalışma alanları ortaya konulmuştur. Çağdaş dünya madenciliğinde SG sistemleri, birçok farklı amaç doğrultusunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle gerçekleştirilen eğitimlerden elde edilen sonuçlar, sanal gerçeklik sistemlerinin, geleneksel yöntemlere göre göz ardı edilemeyecek üstünlükler sağladığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Türkiye madencilik sektöründe de SG yöntemlerinin etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının uzun vadede göz ardı edilemeyecek faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, use of virtual reality (VR) systems, which have been getting popular in many areas in the world, in mining industry is examined and their utilization in Turkish mining industry is evaluated. Although the virtual reality systems are commonly used in the world, these systems have almost never been utilized in the Turkish mining industry except a few cases. The main aim of this study is to create awareness in Turkey about this phenomenon. Studies about the usage of VR systems in the world mining industry, their results and mainly the advantages of VR systems are covered in this study. The adaptation case of examined studies to Turkish mining industry is one of the main parts of the study. Fundamental working areas for starting to use VR systems in Turkish mining industry are also determined as pilot guidelines. In modern world mining, VR systems are commonly used for numerous purposes. Especially the outcome of applied trainings show that the virtual reality systems have significant advantages over the traditional training methods. It is predicted that effective usage of VR methods will also have major benefits for Turkish mining industry in the long term.