Bir fizyoterapi robotun dinamiği ve kontrolü
Dynamics and controls of a physiotherapy robot
  1. Tez No: 346226
  2. Yazar: EFRAİM KILIÇERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET SOYGÜDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Makine Mühendisliği, Physiotherapy and Rehabilitation, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon Robotlar, Fizyoterapi, Kontrol, Adaptiv Kontrol, Rehabilitation Robots, Physiotherapy, Control, Adaptive Control
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu proje ile fizyoterapistlere rehabilitasyon sürecinde yardımcı olmak üzere, alt uzuvların rehabilitasyonuna yönelik bir robot kolunun tasarımı, ve kontrolü amaçlanmıştır. Proje kapsamında üç serbestlik derecesine sahip, diz için fleksiyon ekstansiyon kalça için fleksiyon ekstansiyon ve abduksiyon adduksiyon hareketlerini gerçekleştirebilen, uzuv boyutuna göre ayarlanabilen bir mekanizma tasarlanmıştır. Tasarlanan sistemin kontrolü için bilgi ve kural tabanlı çalışan, kontrol algoritmaları yapısı geliştirilmiştir.Kontrol teknikleri olarak rehabilitasyon amaçlı robotlar için PID, Bulanık Mantık ve Adaptiv PID Tip Bulanık Mantık Denetimleri teknikleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this Project, it was aimed to design and control the robot-arm to be used in lower extremity rehabilitations with purpose of helping the physiotherapists in rehabilitation process. Within the scope of Project, a mechanism with 3 degrees of freedom, and being able to perform“flexion-extension”movements in knee,“flexion-extension”movements and“abduction-adduction”movements in hip and being able to be adjusted in length was designed. For controlling the designed system, the control algorithms structure working information- and rule-based was developed. As control techniques, PID, fuzzy logic, and Adaptive PID type Fuzzy Logic Management techniques were used for rehabilitationpurposed robots.