MR görüntülerinden beynin bölümlerinin segmentasyonuna dayalı beyaz ve gri cevher bölümlerinin değerlendirilmesi
Gray and white matter on MR images sections of brain-based evaluation of sections segmentation
- Tez No: 346235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA İÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik İskemik Ensefalopati, Beyaz cevher, Gri cevher, Kmeans, Fuzzy-C Means, Bölütleme, Hypoxic Ischemic Encephalopathy, White Matter, Gray Matter, K-means, Fuzzy-C Means, Segmentation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) dokudaki hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntü oluşturan bir sistemdir. Günümüzde özellikle yumuşak dokuların görüntülenmesinde MRG kullanılmaktadır. Santral sinir sistemi, beyin ve omurilik hastalıklarının teşhisinde sıklıkla kullanılır. MRG ile elde edilen beyin görüntülerinde temel olarak üç ana bölge vardır. Bunlar, nöronlardan oluşan gri cevher, nöronların miyelinli akson uçlarının oluşturduğu beyaz cevher ve beyin omurilik sıvısı (BOS) olarak isimlendirilir. Bu bölgelerin değişimi, hasara uğraması çok çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu çalışmada beyinde görülen Hipoksik İskemik Ensefalopati (Oksijensizliğe Bağlı Beyin Hasarı) hastalığı görülen kişiler ile sağlıklı kişilere ait Manyetik Rezonans (MR) görüntülerinden beyin bölümleri K-Means ve Fuzzy C-Means algoritmaları yardımıyla belirlenek, beyaz cevher, gri cevher ve toplam beyin alanları ve bunların birbirlerine oranları hastalıklı ve sağlıklı kişilerde incelenmiştir. Hekimlerin bu hastalığa teşhis koyma sürecinde daha hızlı ve isabetli karar almasına yardımcı olunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Magnetic Resonance Imaging (MRI) is an imaging system based on densities and movements of hydrogen atoms. Recently, MRI is usually used for the imaging of soft tissues. It is often used for diagnostics of diseases on central nervous system and brain and spinal cord. MRI images has three main sections. These are called“gray matter”consisting of neurons, and“white matter”formed by axon edges with myelin which is also known white brain spinal liquid (BSL). Change in the formation of these sections and any possible damage on them cause various disorders. This study includes a detailed examination on the MRI images of patients having Hypoxic Ischemic Encephalopathy and healthy people by slicing the brain images. K-Means and Fuzzy C-Means algorithms are used to achieve a segmentation process. White matter, gray matter and total brain area and ratios of these areas are analysed for healthy people and patients. It is aimed to help doctors in diagnosis process of this disorder in a fast and accurate way.