Bulanık çok seviyeli kesirli programla problemi için çözüm yaklaşımı
Solution approach for fuzzy multi-level fractional program problem
  1. Tez No: 346301
  2. Yazar: SALİHA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DURAN TOKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık çok seviyeli kesirli programlama problemi, bulanık doğrusal programlama problemi, bulanık küme teorisi, çok seviyeli karar verme, Taylor yöntemi, Werner yaklaşımı, Fuzzy multi-level fractional programming problem, fuzzy linear programming problem, fuzzy set theory, multi-level decision-making, Taylor method, Werner approach
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Bulanık Çok Seviyeli Kesirli Programlama Problemi (BÇSKPP) için bir çözüm yaklaşımı sunmaktadır. Çok seviyeli karar verme yapısına sahip olan bir problemde birinci seviyede bir karar verici, ikinci seviyede iki karar verici ve üçüncü seviyede ise dört karar vericiye sahip olan yedi karar vericiden oluşan hiyerarşik bir model bulunmaktadır. Her karar vericinin tek amaç fonsiyonu bulunmaktadır. Bu amaç fonksiyonlarının yapısı hem bulanık mantıkta hemde oransal verilerden oluşmaktadır. Önerilen çözüm yaklaşı ile öncelikle bulanık çok seviyeli kesirli programlama problemi Taylor?un yaklaşımı kullanılarak bulanık çok seviyeli doğrusal programlama problemi (BÇSDPP) haline dönüştürülmüştür. Doğrusallaştırılan bulanık probleme Werner?ın çözüm yaklaşımı uygulanarak en iyi üyelik fonksiyon derecelerine sahip modelin çözümü gerçekleştirilmiştir. Son olarak en iyi sonuçları elde etmek için Pareto-Optimal testi uygulanmıştır. Önerilen yöntem bilinen bir sayısal örnek üzerinde uygulanılarak etkinliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a solution approach for Fuzzy Multi-Level Fractional Programming (FMLFPP) problem is presented. In the problem, which has multi-level decision-making structure, there is a hierarchical model consists that the first-level has one decision-maker, the second-level has two decision-makers, and the third-level has seven decision makers. Each decision-maker has only one objective function. Structures of this objective functions consist of both fuzzy logic and rational data. this purpose consist of the data. With the proposed solution approach, fuzzy multi-level fractional programming problem is transformed to fuzzy multi-level linear programming problem (FMLLPP) using Taylor's approach. The solution of model, which has the best membership function values, was performed applying the Werner's solution approach for the linearized fuzzy problem. Finally, the Pareto-optimal test was used to obtain the best results. The effectiveness of the proposed method is shown by applying on a numerical example.