Bazı yeni azakaliks[4]piridintriazinlerin sentezi ve yapılarının spektroskopik yöntemlerle aydınlatılması
Synthesis and spectroscopic characterization of some new azacalix[4]pyridinetriazines
  1. Tez No: 346385
  2. Yazar: ELMAS AKSANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN GÜLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, azakaliksaren, azakalikspiridin, siyanürik klorür, Calixarene, azacalixarene, azacalixpyridine, cyanuric chloride
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazin (siyanürik klorür) ile farklı amino piridinin türevlerinin reaksiyonlarından azakaliks[2]piridin[2]triazin?lerin sentezini içermektedir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR) ile aydınlatılmıştır. Bu tez çalışmasının birinci kısmında, 2,2'-diamino-1,3-bis(4-piridil)propan 41 ve siyanürik klorürün reaksiyonuyla tetraazakaliks[2](4,4'-trimetilendipiridin)[2]triazin 43; ikinci kısmında; 2,6-diaminopiridin 44 ve siyanürik klorür üzerinden tetraazakaliks[2](2,6-piridin)[2]triazin 46 ve tetraazakaliks[2](2,6-piridin-1,3-benzen)[2]triazin 47; üçüncü kısmında ise 6-bromo-2-metilaminopridin 18 ve siyanürik klorür üzerinden 53, 54 ve 55 sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study contains the synthesis of azacalix[2]arene[2]triazine by the reaction of different amino pyridine derivatives and 4,6-trichloro-1,3,5-triazine (cyanuric chloride). The structure of synthesized compounds were characterized by spectroscopic techniques (FT-IR, 1H-NMR and 13C-NMR). In the first part of this study, tetraazacalix[2]-4,4'-trimethyldipyridine)[2]triazine 43 was synthesized from the reaction between 2,2'-diamino-1,3-bis(4-pyridyl)propane 41 and cyanuric chloride. In the second part, tetraazakaliks[2](2,6-pyridine)[2]triazine 46 and tetraazacalix[2](2,6- pyridine-1,3-benzene)[2]triazine 47 were obtained by the treatment of cyanuric chloride with 2,6-diaminopyridine 44. Finally, 53, 54 and 55 were synthesized from the reaction of 6-bromo-2-methylaminopyridine 18 with cyanuric chloride.