Yağların plastiklerin mekanik özelliklerine olan etkisi
Effect of lubricating oil on mechanical properties of plastic
  1. Tez No: 346624
  2. Yazar: NİLAY KÜÇÜKDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ PEKBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: polimer malzemeler, mekanik özellikler, sürünme testi, polymeric materials, mechanical properties, creep test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde polimerlerin otomotiv ve havacılık sanayinde kullanımı sahip oldukları iyi mekanik, fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı giderek artmaktadır. Polimerlerin yoğunluklarının az olması, çok iyi mekanik özellikler göstermeleri ve kolay şekillendirilmeleri otomotiv sektörü açısından kullanım potansiyelini arttırmakta ve bu alanda daha fazla test ve araştırma yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Plastiklerin mekanik özelliklerin belirlenmesinde çekme-basma testi, kayma testi, eğilme testi, darbe testi ve sürünme testi en sıklıkla uygulanan test yöntemleridir. Yapılan tez çalışmasında, polioksimetilen, poliamid, etilen propilen dien monomer polimerleri kullanılmıştır ve hazırlanan numunelere sürünme, basma ve çekme testleri uygulanmıştır. Sürünme testleri, 50?C, 80?C ve 100?C?de `Shell Thermia Oil B? adlı yağın içerisinde 12,5MPa, 15MPa, 20MPa ve 27,5MPa basınçlarında 500 saat (21 gün) uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, sürünme testi uygulanan numunelere basma testi uygulanarak mekanik özellikleri tespit edilmiştir. Sürünme testleri sırasında numunelerde kütle kayıplarının olduğu belirlenmiştir. 100?C?de yapılan deneylerde, beyaz renkteki polioksimetilen ve poliamid malzemenin renkleri yağın sahip olduğu sarımtırak renge dönüştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, utilization of polymers in automotive and aerospace industries has steadily been increasing due to their superior physical, chemical and mechanical properties. Their low densities, superior mechanical properties, and easy processability increase their potential to be utilized in the automotive sector and reveal the necessity for further tests and research in this area. Tensile and compression, shear, bending, impact and creep tests are the most widely performed tests while determining the mechanical properties of plastics. In this thesis project, samples of polyoxyethylene, polyamide, ethylene propylene diene monomer polymers were used and samples of these polymers were subjected to creep, compresssion and tensile tests. Creep tests were performed at 50?C, 80?C and 100?C with samples immersed in `Shell Thermia Oil B? oil under 12,5MPa, 15MPa, 20MPa and 27,5MPa pressures for 500 hours (21 days). After that, compression test were performed to the samples subjected to creep tests for determining their mechanical properties. Mass loses were detected on the samples subjected to creep tests. After experiments conducted at 100?C, a color change of polyoxyethylene and polyamide materials from white to a yellowish color same as the oil that the samples were immersed in.