Sağlık kurumları işletmelerinde toplam kalite yönetimi: Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi örneği
Total quality management in health care institutions: Ufuk University Dr. Rıdvan Ege Hospital sample
- Tez No: 347185
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeleri, Süreç, Süreç Yönetimi, Quality, Total Quality Management, Health Care Institutions, Process, Process Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Toplam kalite yönetimi insan ihtiyaçlarını temel alan, katılımcı, çağdaş ve evrensel bir yönetim sürecidir. Toplam kalite yönetiminin uygulama alanlarında yelpaze oldukça geniştir. Bu tezde sağlık kurumları işletmelerinde toplam kalite yönetimi incelenmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kalite kavramı, ikinci bölümde toplam kalite yönetimi kavramı ve sağlık kurumları işletmelerinde toplam kalite yönetimi, üçüncü bölümde ise süreç yönetimi literatür çalışmaları ile açıklanmıştır. Son bölümde toplam kalite yönetimi incelenirken, kaliteye ulaşmada süreç yönetiminin etkileri baz alınmıştır. Bu amaçla Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi?nde anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçlarından yola çıkılarak; süreç yönetimi ile planlı ve sistematik bir kurum oluşturulur, çalışmalar sürekli, planlı ve verilere dayalı olarak yapılır, kuruluşun farklı birimleri arasında bir eşgüdüm kurulur, kurumdaki belirsizlikler azalır, iş için birim çalışma süresi azalır, hasta bakımında rol alanların arasındaki işbirliği kuvvetlendirilir sonuçları bulunmuştur. Ayrıca süreç yönetimi ile sıfır hatanın hedeflendiği, hasta bakım kalitesinin arttığı, çalışanların moral ve motivasyonunda artışın görüldüğü ve hasta güvenliğinin süreç yönetimi ile sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Total quality management is a modern and universal process which has human needs in its foundations. The scale of application of total quality management is very diverse. Total quality management in health crae institutions has been investigated in this thesis. The thesis consists of four parts. In the first part, definition of quality is given, the concept of total quality management and its application in health care institutions are discussed in the second part and the management of the process has been evaluated in the third part with references from the literature. The effects of process management on the achievement of quality have been considered in the evaluation of total quality management in the final part. A survey has been conducted in Ufuk University Dr. Rıdvan Ege Hospital to this end. The results of the survey have showed that the process management leads to a planned and systemmatical institution, studies are conducted in a planned manner and based on actual data, a coordination can be established between different parts of an institution, ambiguity in the institution decreases and coordination between staff responsible for patient care is reinforced and working time for a given task is reduced. Additionally, it has been seen that process management ensures zero error as a target, an increase in quality of patient care, a boost in morale and motivation of the staff and an increase in patient safety.