Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Afyon Meslek Yüksek Okulu'nda çalışanlar üzerinde bir araştırma
The relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior: A research on employees for Afyon Vocational School
- Tez No: 347350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı, Organizational commitment, organizational citizenship behaviour
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Örgütsel bağlılık çalışanların örgüt ile olan ilişkilerini ortaya koyan, çalışanların örgütte bulunmalarını ve örgütün çıkarları doğrultusunda hareket etmelerini sağlayan koşulların bütünüdür. Örgütsel vatandaşlık davranışı ise, örgütün biçimsel ödül sistemi içerisinde yeri olmayan, fakat örgütün etkinliğini ve verimliliğini destekleyen, gönüllülük esaslı bireysel davranışlardır. Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki: Afyon Meslek Yüksek Okulu?nda Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Yapılan çalışmada örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı incelenmiş, yapılan anket uygulaması ile Afyon Meslek Yüksek Okulu çalışanlarının örgütsel bağlılıkları ile örgütsel vatandaşlık davranışları, korelasyon, basit regresyon analizi, T-testi ve Tek-yönlü (One-way) ANOVA varyans analizi ile, sosyal bilimler istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre duygusal bağlılık ve örgütsel erdem ile devam bağlılığı ile vicdanlılık arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment is a set of conditions which express the relationship between employees and organization, ensure that employees are to be found in the organization and enable them to act in the interests of the organization. Organizational citizenship behavior is, however, has no place in the organization's formal reward system, but it supports the organization's effectiveness and efficiency, based on a voluntary individual behavior. The Relationship Between Organizational Commitment And Organizational Citizenship Behavior: A Research On Employees For Afyon Vocational School is the subject of this study. In this study, organizational commitment, organizational citizenship behavior are examined, with the application of a questionnaire, organizational commitments and organizational citizenship behaviors of Afyon Vocational School employees' were analysed, by correlation, simple regression analyse, T-Test and one-way ANOVA variance analyse, by using the social sciences statistical packet program. According to result of analyse there is a significant relationship between emotional commitment, civic virtue and continual commitment, constientiousness.