Türkiye Selçuklularında sultanların askeri otorite ile ilişkileri
The relations of sultans with the military authorities during the Turkey Seljuks
  1. Tez No: 347352
  2. Yazar: ÖMER FARUK KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçuklu Devleti, gayrı meĢru müdahale, saltanat, sultan, Turkey Seljuk State, illegal intervention, reign, sultan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye Selçuklularında yönetimin başında sultan bulunmaktadır. Sultanlar ülkenin mutlak hâkimi olsalar da zaman zaman yönetimde sıkıntılar çekmişlerdir. Tarihin birçok döneminde olduğu gibi yönetime gayrı meşru müdahaleler Selçuklu sultanlarına da yapılmıştır. Türkiye Selçuklularında müdahalelerin açıkça görülmesi II. Kılıç Arslan?ın ülkeyi oğulları arasında paylaştırması ile başlamış, devletin yıkılışına kadar sürmüştür. Bu çalışmada meşru devlet yönetimine yapılan gayrı meşru müdahalelerin nedenleri, nasıl bir ortamda meydana geldiği ve ne şekilde gelişip gerçekleştiği ifade edildi. Gayrı meşru müdahalelerin Türkiye Selçuklularına siyasi, iktisadi ve sosyal manada ne gibi zararları dokunduğu ortaya konuldu
Özet (Çeviri)
The head of the government during the time of the Turkey Seljuks was the sultan. Although the sultans were the absolute rulers of the country, they occasionally had problems during their reign. As in most times in history, there were illegal interventions in the rule of Seljuk sultans. The obvious interventions in the rulings of the sultans of Turkey Seljuks began with Kılıç Arslan II, who divided the country between his sons and they went on until the collapse of the state. In this study, the reasons for staged in the legal state administration and the illegal interventions, the environment in which those interventions took place and how they were carried out have been examined. The political, economic and social harms that were done by these coups and illegal interventions to Turkey Seljuks have been handled.