Otantik liderlik ve çalışanların psikolojik sermayeleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship between authentic leadership and employees' psychological capital
  1. Tez No: 347353
  2. Yazar: NURİYE SAVUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL SAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Liderlik, Otantik Liderlik, Psikolojik Sermaye, Positive Leadership, Authentic Leadership, Psychological Capital
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada otantik liderlik ve psikolojik sermaye kavramları üzerinde durulmuştur. İlk bölümde pozitif psikoloji ve örgüt; ikinci bölümde pozitif liderlik yaklaşımı, otantik liderlik ve psikolojik sermaye; üçüncü bölümde otantik liderlik ile psikolojik sermaye arasındaki ilişki ve otantikliğin takipçilerin davranışı, motivasyonu ve algıları üzerine etkisi incelenmiştir. Son aşamada amprik olarak pozitif liderliğin temel bileşeni olan otantik liderlik ve çalışanların psikolojik sermayeleri arasındaki ilişki çalışılmıştır. Çalışmada araştırma birimi olarak bir kamu kuruluşu seçilmiştir. Araştırma biriminden 321 kişiye anket uygulanmış, elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmanın amacına yönelik önceden oluşturulmuş olan beş hipotez, çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar konuyla bağlantılı bir biçimde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda yöneticilerin otantik liderlik özellikleri ile çalışanların psikolojik sermayelerine ilişkin algıları arasında olumlu bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses relationship between authenthic leadership and psychological capital. In this study positive psycology and organizasyon(in the first part), positive leadership, authenthic leadership and psychological capital(in the second part),the relationship between authenthic leadership and psychological capital: followers behaviour, motivation and perception(in the third part). In the last part the relationship between authentic leadership and psychological capital is studied emprically. A public organisation is chosen to be studied on, and 321 staff take place during the study. Five hypotheses that were created for the purpose of research, have been analyzed and the results are interpretede in conjuction with the topic. In conclusion It is stated that there is a positive relationship between authenthic leadership and psychological capital.