Plak tip psoriazis tedavisinde asitretin ve dar bant UVB ile plasebo ve dar bant UVB kombinasyonunun karşılaştırıldığı tek kör çalışma
Single-blind study comparing acitretin and narrow-band UVB with the combination of placebo and narrow-band UVB in the treatment of plaque type psoriasis
- Tez No: 347687
- Danışmanlar: DOÇ. ZEYNEP NURHAN SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, dar bant UVB, asitretin, Skindex 29, Psoriasis, narrow-band UVB, acitretin, Skindex 29
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Psoriazis vulgaris etyolojisi tam olarak bilinmeyen, keskin sınırlı, eritemli, skuamlı papül ve plaklar ile karakterize, kronik seyirli bir hastalıktır. Hastalık günlük yaşam etkinliklerini ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle etkin biçimde tedavisi önemlidir. Orta ve şiddetli psoriaziste dar bant UVB tedavisi etkili tedavi seçeneklerinden bir tanesidir. Asitretin ile dar bant UVB tedavisinin kombine edilmesinde amaç yan etkilerin azaltılması ve klinik etkinliğin arttırılmasıdır. Tedavi seçiminde ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde, psoriazisin klinik şiddetinin yanısıra, yaşam kalitesi ölçeklerinin de kullanılması uygun olacaktır. Bu çalışmada vücut yüzey alanının %10?undan fazlası tutulmuş plak tip psoriazisi olan 50 hasta, yaş ve cinsiyet açısından farklılık olmayan 25?er kişilik 2 gruba ayrıldı. Birinci grupta hastalara dar bant UVB ile birlikte 25 mg/gün oral asitretin tedavisi, ikinci grupta hastalara dar bant UVB ile plasebo tedavisi 12 hafta boyunca verildi. Hastalar başlangıçta ve 12 hafta boyunca 2 haftada bir olacak şekilde değerlendirildi. Her kontrolde bağımsız bir gözlemci tarafından PASI değerlendirildi. Hasta tarafından değerlendirilen SAPASI hesaplandı. Yan etkiler açısından hastalar sorgulandı. Tedavi öncesi ve sonrasında hastaların yaşam kalitesi Skindex 29 ile değerlendirildi. Asitretin ve dar bant UVB kombinasyonunu ile tek başına dar bant UVB tedavisi alanlara göre klinik yanıtın daha iyi olduğu gözlendi. Yan etkiler açısından bakıldığında dar bant UVB?nin hastalar tarafından iyi tolere edildiği ve asitretine bağlı yan etkilerin düşük dozlarda daha az ortaya çıktığı saptandı. Yaşam kalitesine etkisi açısından her iki tedavi protokolününde de Skindex 29?un semptom, fonksiyon ve emosyon skalaları skorlarında ileri düzeyde anlamlı düzelme sağladığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Psoriasis vulgaris is a chronic disease with unknown etiology that is characterized by sharply demarcated, erythematous, scaly papules and plaques. The disease affects the daily living activities and quality of life negatively. Therefore, effective treatment is important. Narrow-band UVB therapy is an effective treatment option for moderate to severe psoriasis. The objectives of combining narrow-band UVB therapy with acitretin are to decrease the side effects and to increase the clinical effectiveness. In addition to the clinical severity of psoriasis, the use of quality of life scales may be appropriate for treatment decision and evaluation of response to treatment. In this study, a total of 50 patients with plaque type psoriasis in whom more than 10% of body surface area affected were divided into 2 groups of 25 subjects with no difference in terms of age and sex. The first group of patients was treated with narrow-band UVB and 25 mg/day oral acitretin and the second group of patients was treated with narrow-band UVB and placebo for 12 weeks. Patients were evaluated at baseline and then every 2 weeks for 12 weeks. PASI was evaluated by an independent observer in each follow-up visit. SAPASI assessed by the patient was calculated. The patients were questioned for side effects. Pre- and post-treatment quality of life was evaluated by Skindex 29. Clinical response was found to be better in patients treated with the combination of acitretin and narrow-band UVB compared to those treated with narrow-band UVB therapy alone. With regard to side effects, narrow-band UVB therapy was well tolerated by patients and acitretin-related side effects were less common at lower doses. In terms of their impacts on quality of life, both treatment protocols were found to lead to significant improvement in the symptoms, function and emotional scales scores of Skindex 29.