Helicobacter pylori eradikasyon tedavisinin insülin direnci, beta hücre fonksiyonu, leptin düzeyi ve diğer metabolik parametreler üzerine etkileri
The effects of helicobacter pylori eradication on insulin resistance, beta cell function, leptin levels and other metabolic parameters
- Tez No: 347804
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KÜÇÜKARDALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Eradikasyon tedavisi, İnsülin direnci, CRP, Leptin, Helicobacter pylori, Eradication treatment, Insulin resistance, CRP, Leptin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Helicobacter pylori taşıyıcısı olan prediyabetik hastaların metabolik durumlarını ve Helicobacter pylori eradikasyonu sonrası biyokimyasal parametrelerindeki değişimleri değerlendirmeyi planlandık. Materyal ve Metod: Bu prospektif çalışma, insülin direnci olan ve Helicobacter pylori taşıyıcısı 36 gönüllü üzerinde yapıldı. İnsülin direncini doğrulamak için HOMA-IR kullanıldı. Denekleri değerlendirmede çeşitli klinik ve laboratuar parametrelerinin (vücut-kitle indeksi, HOMA-IR, lipid profili, CRP, leptin) kullanılması planlandı. Helicobacter pylori pozitif gönüllülere iki hafta süreyle eradikasyon tedavisi (Klaritromisin, Amoksisilin/Klavulanat, Lansoprazol) verildi. Hastalar tedavinin bitişinden 16 hafta sonra tedavi öncesi ile aynı parametreler kullanılarak yeniden değerlendirildi. Sonuçlar: Hastalar tedavi başarısına göre iki gruba ayrıldı. Tedavi başarısı pozitif olan 19 hastaya karşılık, 17 hasta negatif grupta idi. Grupların bazal karakteristikleri benzerdi. Başarılı tedavi grubunda, tedavi sonrası değerlere bakıldığında HOMA-IR (p=0,0001) ve vücut-kitle indeksi (p=0,002) parametrelerinde istatistiki olarak anlamlı derecede azalma gözlendi. Diğer grupta, bu iki parametrede anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Her iki grupta diğer parametreler bakımından (lipid profili, CRP, Leptin) tedavi öncesi ve sonrası arasında anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p>0.05). Yorum: Bu çalışmada, Helicobacter pylori eradikasyon tedavisinin insülin direnci üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterildi. Eradikasyon tedavisi ile insülin direncinde olan gerilemeye rağmen, diğer parametrelerde herhangi bir değişiklik olmaması nedeniyle Helicobacter pylori enfeksiyonunun diabet gelişimi üzerindeki rolü tam olarak ortaya konamamıştır ve bu alanda ileri çalışmalara gereksinim mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the metabolic status of prediabetic patients with Helicobacter pylori infection and to determine the changes in the biochemical parameters after the treatment of Helicobacter Pylori infection. Material and methods: These prospective study was performed over 36 Helicobacter pylori positive volunteers who have insulin resistance. We used HOMA-IR to verify insulin resistance. We planned to use some clinical and laboratory data (such as body-mass index, HOMA-IR, lipid profile, CRP, leptin) to evaluate them. Volunteers positive for Helicobacter Pylori were given eradication treatment (Clarithromycin, Amoxicillin/Clavulanate, Lansoprazole) for two weeks. Patients re-evaluated 16 weeks after the completion of the treatment with same parameters which were assessed before the treatment. Results: Patients were divided into two groups according to treatment success. The success of treatment in 19 patients were positive and 17 patients were negative. The baseline characteristics of both groups were similar. In successful treatment group, a statistically significant decrease was noted in HOMA-IR (p=0,0001) and body-mass index (p=0,002) after the treatment. In the other group, there were no significant changes at these two parameters. In both groups, there were no significant changes in other parameters (lipid profile, CRP, leptin) between the pre and post treatment assessments (p>0.05). Conclusion: In this study, we have shown that a positive effect on insülin resistance can be achieved by Helicobacter pylori eradication treatment. Although insulin resistance decreased with the eradication of Helicobacter pylori, it is not possible to state the role of Helicobacter pylori in diabetes since there were no changes in other parameters; thus, advanced studies are needed.