Tinnitus ile beyin-kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) gen polimorfizmleri ve BDNF serum düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılması
Evidence of associations between brain-derived neurotrophic factor (BDNF) gene polymorphisms and serum BDNF levels with tinnitus
  1. Tez No: 347928
  2. Yazar: AYSUN COŞKUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F.SIRRI ÇAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, BDNF gene, polimorfizm, serum BDNF, Tinnitus, BDNF gene, polimorfizm, serum BDNF
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Patofizyolojisi hakkında halen çok az şey bilinen tinnitus işitme sisteminin yaygın bir semptomudur ve dışarıdan herhangi bir uyarı olmaksızın kulakta veya başının herhangi bir bölgesinde ses duyulması olarak tarif edilmektedir. Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF), nöronların büyümesi, farklılaşması, yaşamlarını sürdürmesinde ve iç kulak duyu epitelyumu dahil gelişmekte olan işitsel yolda anahtar rol oynayan nörotrofik faktörlerden biridir. BDNF gen polimorfizmleri [rs6265 (Val66Met), rs2030324 ve rs1491850], BDNF salgılanmasının düzenlenmesindeki anormalliklerle ve işitsel uyarılmış beyin sapı potansiyel test (BAER) sonuçlarındaki değişmeler ile ilişkili olduğunu ve ayrıca BDNF düzeylerinin tinnitusta ve depresyon, stres ile ilişkili olabilecek distimik bozukluk, konversiyon bozukluğu ve yaşam krizlerine bağlı intihar girişimleri gibi psikiyatrik bozukluklar ve durumlarda azaldığını gösteren çalışmalar mevcuttur. Tinnitus sıklıkla depresyon gibi duygudurum bozuklukları ile yakından ilişkilidir. Tüm bu veriler, tinnitus ile BDNF gen polimorfizmleri ve BDNF serum düzeyleri arasında bir korelasyon olabileceğini akla getirmektedir. Bu çalışmada, BDNF polimorfizmleri ve BDNF serum düzeyi değişiklikleri ile tinnitus arasındaki ilişki incelenerek, BDNF değişikliklerinin tinnitus patofizyolojisinde herhangi bir rolü olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, en az 3 aydır devam eden, tinnitus tanısı almış kişilerde, tinnitusa yatkınlıkta BDNF varyantlarının olası etkileri incelendi. çalışmaya CBÜ Tıp Fakültesi Kulak BurunBoğaz (KBB) polikliniğine başvuran 18-55 yaş arası 52 hasta ve herhangi bir KBB ve sistemik hastalığı saptanmayan aynı yaş grubunda 42 kişi kontrol grubu olarak seçildi. Bu özelliklere uygun seçilen olgular değerlendirmeye alınarak, klinik muayeneleri ve psikiyatri polikliniğinde uygulanacak DSM-IV eksen I bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme ölçeği (SCID-I) kullanılarak psikiyatrik tanıların ayırıcı tanısı yapıldı. Venöz kanlar kullanılarak elde edilen DNA örneklerinden BDNF polimorfizmleri genetik incelemesi ve BDNF serum düzeyi ölçümleri yapıldı. Sonuç olarak Tinnituslu hastalarda kontrol grubuna göre serum BDNF protein düzeyi daha düşük olarak saptanmış olup BDNF gen polimorfizmleri ile hastalık arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tinnitus is a common symptom of hearing system and defined as perception of sound in the ear or any part of the head without any external stimuli. Still very little is known about the pathophysiology of tinnitus. Brain-derived neurotrophic factor(BDNF) is one of the neurotrophic factors which play key role in growth, differentiation, survival of neurons and developing auditory pathway including the sensory epithelium of the inner ear. BDNF gene polymorphisms [rs6265 (Val66Met), rs2030324 ve rs1491850] is associated with abnormalites of regulated secretion of BDNF and there are studies which associated with changes in brainstem auditory evoked potentials (BAER) test results and furthermore BDNF levels are reduced tinnitus and psychiatric disorders and cases such as depression, dysthymic disorder that may be associated with stress, conversion disorder and suicide attempts due to crises of life. Tinnitus is often closely associated with mood disorders such as depression. All these data suggest may be correlation between tinnitus with BDNF gene polimorhpysm and BDNF serum levels. This purpose, we investigated whether there is any role of BDNF changes in the pathophysiology of tinnitus. In this study, we will examine the possible effects of BDNF variants in individuals with a diagnosis of tinnitus continuing for more than 3 months. We will select 52 subjects for examination between the ages of 18-55 and as control group at the same age group, 42 subjects which were free of any otorhinolaryngology and systemic disease. Patients which selected appropriately with these characteristics will be evaluated and examine. The severities of tinnitus and depression will be measured using the tinnitus handicap inventory (THI) and the differential diagnosis of psychiatric diagnoses made using the Structured Clinical Interview(SCID-I) for DSM-IV in the psychiatry department. Genomic DNA will be extracted from the venous blood and BDNF gene single nucleotide polymorphism will be analyzed in the DNA samples and the serum levels of BDNF will be measured. As a result, level of serum BDNF was found lower in the patients with tinnitus than controls and appeared to have no correlation between BDNF gene polimorfizm and disorder.