Intrakranial kitlelerde ileri görüntüleme yöntemlerinin evrelemeye katkısı
Advanced imaging techniques in the staging of intracranial mass contribution
  1. Tez No: 347929
  2. Yazar: SERAP GÜNEŞ URGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLGÜN YILMAZ OVALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakranial kitle, MRG, difüzyon MRG, perfüzyon MRG, MR spektroskopi, Intracranial mass, MRI, diffusion weighted imaging, perfusion MRI, MR spectroscopy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İntrakranial kitlelerin görüntülenmesinde MRG beynin anatomik detayını göstermede en duyarlı görüntüleme yöntemidir. Kontrastlı MRG beyin tümörlerinin tanı, lokal evreleme ve tedavi sonrası izlem için tercih edilecek radyolojik yöntemdir. Beyin tümörlerinin tedavi öncesi evrelemesinde kontrastlı MRG verileri her zaman yeterli olmamaktadır. Nöroradyolojide son yıllardaki çalışmalar konvansiyonel MRG tetkikinde elde edilen anatomik detayın yanında fizyolojik haritalar çıkarılabilmesine olanak sağlamıştır. Bu ileri görüntüleme yöntemleri arasında; difüzyon MRG, perfüzyon MRG ve MR spektroskopi yer almaktadır. Glial tümörlerde histopatolojik dereceleme ile tümörün biyolojik davranışı hakkında önemli bilgiler elde edilir. Tümörün saptanan histopatolojik derecesi ile paralel olarak uygulanacak tedavi protokolleri belirlenir. Bu çalışmamızda ileri görüntüleme metodlarının glial tümörlerde derecelemeye katkısını incelemeyi amaçladık. Histopatolojik olarak tanı almış olgularda ileri görüntüleme metodlarının bulguları ile karşılaştırma yaparak bu metodların birbirlerine göre katkı ve sınırlılıklarını tanımlamaya çalıştık. Gereç ve Yöntem Çalışmamıza Ocak 2010-Haziran 2013 tarihleri arasında intrakranial kitle ön tanısı ile başvuran 36 olguya GE Signa HD 1,5 Tesla MRG cihazı ile kranial MRG, difüzyon MRG, perfüzyon MRG ve MR Spektroskopi yapılmştır. Hastaların tümü radyoterapi veya kemoterapi almamış primer olgulardan seçildi. Rutin çekim parametreleri olarak sagital T1 FLAIR ASSET, aksiyal T2 FRFSE, aksiyal T2 FLAIR, aksiyal T1A SE, b 1000 değerlerinde DAG, koronal T2 FRFSE, aksiyal T2 FRFSE, 3D BRAVO MASK, MV (2D) TE:144, MV (2D) TE:35, aksiyal GRE Perfüzyon, aksiyal T1 Kontrastlı SE MEMP MASK, koronal T1 SE MEMP kullanıldı. İstatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, Standart sapma v.b.) yanısıra bağımlı ve bağımsız değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin dağılımlarının homojen olup olmamalarına göre ANOVA Post Hoc Test, Kruskall Wallis Test, NPar Test, Mann-Whitney Test ve T Test kullanılarak değerlendirilmiştir Bulgular İstatistiksel analiz sonucu difüzyon MRG yöntemi ile ölçülen ADC değerlerinin derece 2 tümörler ile derece 4 tümörlerin ayrımında anlamlı olarak saptandı. Perfüzyon MRG incelemesinde lezyon/ sağlam doku rCBV değerleri derece 2 ve derece 4 tümörlerin ayrımında anlamlı bulundu. Kısa TE değerlerinde LL derece 2 - derece 4 ve derece 3 - derece 4 tümör ayrımında anlamlı bulundu. Sonuç Perfüzyon MRG, difüzyon MRG ve MR spektroskopik inceleme ile elde edilen veriler, histopatolojik tanılarla yapılan verifikasyonla birlikte değerlendirildiğinde literatürle uyumlu olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose MRI is the most sensitive imaging method of displaying anatomic details of the brain for imaging the intracranial mass lesions. Contrast-enhanced MRI is the preferred radiological method for brain tumor diagnosis, local staging and follow-up after treatment. Contrast-enhanced MRI data is not always enough for the pre-treatment staging of brain tumors. Recent studies in neuroradiology made physiological mapping possible, besides obtaining conventional anatomic details through MRI. Diffusion MRI, perfusion MRI and MR spectroscopy are considered to be among these advanced imaging methods. In glial tumors, histopathological grading supplies important information about the biological behavior of the tumor. Parallel to the obtained histopathologic degree of tumor, treatment protocols is determined. In this study, we aimed to investigate the contribution of advanced imaging methods for grading glial tumors. We tried to describe the relative contributions and limitations of advanced imaging methods by comparing the findings that are obtained through these methods in histopathologically diagnosed cases. Materials and Method In our study, MRI, diffusion MRI, perfusion MRI and MR spectroscopy have been applied to 36 cases who had preliminary diagnosis of intracranial mass between January 2010 and June 2013 using GE Signa hdx1, 5 Tesla MRI device. All of the patients have been selected among primary; which means untreated patients. Sagittal T1-FLAIR ASSET, axial T2-FRFS to, axial T2-FLAIR, axial T1-weighted SE, b value of 1000 in the DAG, coronal T2-FRFS A, axial T2-FRFS the 3D BRAVO MASK, MV (2D) TE: 144, MV (2D) TE: 35, axial GRE perfusion, post-contrast axial spin echo T1-coronal sequences were used as routine shooting parameters. Statistically SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15.0 programme and ANOVA Post Hoc Test, Kruskall Wallis Test, NPar Test, Mann-Whitney Test ve T Test was used. Findings The ADC values of grade 2 tumors and grade 4 tumors are statistically significant in differring the two tumors. Also in perfusion MRI CBV values are statistically significant for the differentiation of grade 2 and grade 4 tumors. MR Spectroscopy findings showed the significance of LL in differing the grade 2 and 4 tumors, in addition grade 3 and grade 4 tumors. Conclusion The three methods; diffusion MRI, perfusion MRI and MR spectroscopy, that we used for grading glial tumors in 36 cases which had been histopathologically diagnosed, have been determined to be contributing to grading in various areas and we came to the conclusion that more efficient data about grading can be obtained by the company of these methods to conventional inspection.