Örgütsel adaletin mesleki tükenmişlik üzerine etkisi: Kemer'deki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir uygulama
The effect of organizational justice on professional burnout: An application on five star hotels in Kemer
- Tez No: 348007
- Danışmanlar: DOÇ. ELBEYİ PELİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Mesleki Tükenmişlik, Otel Çalışanları, Kemer, Organizational Justice, Professional Burnout, Hotel Employees, Kemer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İşletmelerin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri ve rekabet ortamı içerisinde kendilerini rakiplerinden ileriye taşıyabilmeleri için örgüt ortamında meydana gelen sorunların çözümlenmesine dönük faaliyetler, örgütsel etkinlik ve verimlilik açısından büyük önem taşımaktadır. Öte taraftan günümüzde önemli örgütsel sorunlardan olan tükenmişlik ve örgütsel adalet emek yoğun özellik taşıyan turizm işletmelerinde ayrıca bir öneme sahiptir. Bu çerçevede gerçekleştirilen bu çalışmada, önemli bir turizm destinasyonu olan Kemer?de faaliyet gösteren beş yıldızlı otellerde yapılan bir uygulamayla örgütsel adaletin mesleki tükenmişlik üzerindeki etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Kemer?deki beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan toplam 424 çalışana anket uygulanmıştır. Katılımcıların örgütsel adalet ve mesleki tükenmişliklerine ilişkin görüşlerinin bireysel özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği bağımsız örneklemler için t-testi ve varyans analizi ile test edilmiştir. Tükenmişlik ile yaş, gelir, çalışılan bölüm, işletme tecrübeleri, sektör tecrübeleri; örgütsel adalet ile eğitim düzeyi, turizm eğitimi alma durumu, çalışılan bölüm, işletme tecrübeleri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların örgütsel adalete ilişkin algıları ile mesleki tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki kolerasyon ve regresyon analizi ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda örgütsel adalet ile mesleki tükenmişlik arasında negatif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to businesses to carry out their activities in a healthy manner and to adopt actions that may help them differentiate themselves from their competitors in this competitive environment. They have to resolve the issues occurring in the organization environment since the activities are vital in terms of effectiveness and efficiency of the organization. On the other hand, nowadays the major organizational problems with burnout and organizational justice-injustice play an important role in the labor-intensive tourism enterprises and have a special meaning for the industry. In this context, this study was carried out to determine the effect of organizational justice on professional burnout at five-star hotels in Kemer, which is a major tourist destination. In this regard, questionnaire was applied to a total of 424 employees working in five star hotels in Kemer. To determine whether Participants' views on organizational justice and professional burnout differ significantly according to the individual characteristics, it was tested by t-test for the independent samples and analysis of variance. It was found that burnout has a significant relationship with age, income, working department, business experience, industry experience; and organizational justice has a significant relationship with level of education, acquisition of tourism education, working department and businesses experience. Also, the relationship between participants' perceptions of organizational justice and professional burnout levels was determined by correlation and regression analysis. As a result of the research, it was identified that there is a negative and moderate relationship between professional burnout.