Yatan hasta bölümlerindeki hastaların hemşirelik hizmetlerinden doyum ve memnuniyeti: Çivril Devlet Hastanesi örneği
Parts of the patients satisfaction with nursing services and patient satisfaction :Çivril State Hospital sample
  1. Tez No: 348312
  2. Yazar: SEVGİ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet kalitesi, hasta memnuniyeti, hemşirelik hizmetleri, Service quality, patient satisfaction, nursing services
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Teknolojide artan değişimler etkisini en hızlı biçimde sağlık sektöründe göstermektedir. İleri teknolojinin kullanılmasıyla birlikte, kaliteli sağlık bakım talebinin yaygınlaşması kişilere ve topluma kaliteli sağlık hizmeti verilmesini de gündeme getirmektedir. Sağlık sistemindeki kalitesiz hizmet, kaliteyi ve hasta doyumunu ön plana özel sağlık hizmetlerini veya ülke dışı alternatifini gündeme getirmektedir. Bu da sistemin zedelenmesine yol açmaktadır. Günümüzde sağlık hizmetlerinde kalite değerlendirilmesi sürecinde kullanılan önemli bir ölçüt olan hasta doyumu ve memnuniyeti konusu üzerinde çok sayıda araştırmalar yapılmakta ve sağlık sektöründe müşteri ya da hasta odaklılığın artması ile hasta memnuniyetini verilen önemde önemli bir artış yaşanmaktadır. Hasta doyum ve memnuniyetinin temelini hasta hemşire ilişkisi oluşturmaktadır. Hasta ile tüm gününü geçiren, hastanın teşhis ve bakım işlemleri ile bu işlemler esnasında geçirdiği olaylardan ne şekilde etkilendiğini en yakından gözlemleyen sağlık çalışanı hemşire olmaktadır. Dolayısıyla servise alınma aşamasından taburculuğa kadar süre zarfında, hastanın memnuniyetini yükseltmede hemşirenin sorumluluğu büyüktür. Hasta memnuniyetinin sağlanmasında hemşirenin rolü, bireye kendi bakımını yapar hale gelinceye kadar yardımcı olmak, en kısa zamanda kendi gereksinimlerini karşılayabilmesini sağlamak ve bu süreç içerisinde memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır. Hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi, hemşirelik hizmetlerinde bakım kalitesini belirlemeye ve hasta beklentilerine yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmasına olanak sağlayarak hemşirelik hizmetlerinin kalitesini yükseltmektir. Bu nedenle hastaların hemşirelik hizmetlerinden memnuniyetinin düzenli olarak değerlendirilmesi önemlidir. Yapılan bu tez çalışmasında da, Çivril Devlet Hastanesi?nde yatan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapidy growing technological developments reflected itself in health care sectors. With the start of using advanced technologies, health care services started to be more Professional and due to patient needs and public health care quaities emerged to be more satisfactory. Unqualified health care services, emerge alternatives like patient satisfation based private health care services or international alternatives which can damage the overall health care system. Nowadays, an important benchmark to determine the health care quality is patient satisfaction and gratification besides the increase of research in this area suggest that patient quality and patient focused health care services became the new trend in health care services. Patient satisfaction and gratification is based on patient nurse relationship. Nurses are the only health care employees to spend time and observe all effect of all kinds of procedures of the patient therefore from admission to release of the patient, nurses? obligation is critical. Nurses? role in patient satisfaction ends when the patient can adjust his/her own needs as well as making it possible fort he patient to heal properly and quickly to the stage which the patient is able to recover to self-caring. During these phases a nurse should satisfy the needs of the patient in a optimum level. Hence, constant review of patient satisfaction of nursing services is necessary. Present study aims to investigate patient satisfaction of nursing services in Çivril Devlet Hastanesi and the factors that effect patient satisfaction.