İçel ilindeki süt işletmelerinin mekanizasyon düzeyleri, üretilen ürünlerin enerji tüketimi ve geri kazanımlarının belirlenmesi
The determination of mechanization levels of dairy companies, energy consumption of products and their recycling in İçel province
- Tez No: 348638
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt ürünleri, Süt işletmeleri, Mekanizasyon, Enerji
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, İçel ili süt ürünleri işletmelerinin başta mekanizasyon olmak üzere, süt ürünlerinin kalitesini etkileyen diğer temel sorunlar belirlenerek, çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, anket yöntemi kullanılarak ve karşılıklı görüşmeler yapılarak, İçel ili süt ürünleri işletmeleri ile ilgili veriler toplanmıştır. Ayrıca, bölge işletmelerini en iyi temsil ettiği düşünülen bir süt ürünleri işletmesi seçilerek, daha detaylı gözlem yapılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda; süt ürünleri üretiminde kullanılan çiğ sütün oldukça kalitesiz, süt ürünleri işletmelerinin küçük ölçekli, kullanılan üretim teknolojilerinin geri, süt ürünleri işletmelerinin mekanizasyon seviyelerinin düşük, işletme binalarının kaliteli süt ürünleri üretimine uygun olarak tasarlanmadığı ve süt ürünleri üretiminde tüketilen enerjinin verimli kullanılamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to improve solution suggestions about the basic problems of dairy companies of Içel province by determining basic problems-mainly mechanisation-affecting the quality of dairy products. For this purpose, data were collected about the dairy companies of Içel by interviewing face to face and using survey method. Also, a more detailed observation was tried to be done by choosing a dairy company which is thought to represent the campanies best in the area. After the research, it is determined that the raw milk used to produce dairy products is of poor quality; the dairy product companies are small sized and the technology used is not developed; the building used for production are not suitably designed to produce high quality dairy products and the energy consumed for producing dairy products is used inefficiently. Key Words : Dairy, Dairy companies, Mechanization, Energy.