Alev sprey piroliz yöntemiyle katalizör üretimi ve metanın katalitik yanmasında etkinliğinin araştırılması
Synthesis of catalysts by flame spray pyrolyis and investigation of their activity on catalytic combustion of methane
  1. Tez No: 348734
  2. Yazar: SİBEL ŞANLTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN EKİNCİ MACHIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya Mühendisliği, Science and Technology, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alev Sprey Piroliz Yöntemi, Katalizör, Metanın Katalitik Yanması, Flame Spray Pyrolysis, Catalyst, Catalytic Combustion of Methane
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Nano malzeme üretim yöntemlerinden biri olan alev sprey piroliz yöntemi, diğer kullanılan yöntemlere göre tek adımda ve kısa sürede nano boyutta üretim gerçekleştirmesi bakımından tercih edilmektedir. Bu yöntemde, metal bileşikler organik çözücülerde çözülerek, dağıtıcı gaz yardımıyla atomize edilir ve ön karıştırmalı yakıt/oksijen alevleri yardımıyla tutuşturulur. Bu yöntem ile yüksek yüzey alanına sahip metal oksitler sentezlenebilir. Bu çalışmada, alev sprey piroliz yöntemiyle La-Mn, La-Ce-Mn, La-Co, La-Ce-Co, Ce ve Co nano katalizörleri farklı dağıtıcı gaz hızları (7, 9 ve 11 l/dk) kullanılarak, farklı derişimlerde (0,67, 0,4 ve 0,1 M) sentezlenmiştir. Sentezlenen bu katalizörlere X-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM), geçirimli elektron mikroskobu (TEM/EDX, HRTEM, SAED) ve yüzey alanı analiz testleri uygulanarak karakteristik özellikleri belirlenmiş ve katalizörler metanın katalitik yanmasında kullanılarak aktiviteleri hakkında bilgi edinilmiştir. Testler sonucu, yüksek aktiviteye sahip Co katalizörüne farklı ağırlıkça yüzdelerde (% 1, 2 ve 5) soy metal ilavesi yapılarak, soy metal ilavesinin elde edilen Pd/Co ve Rh/Co katalizörlerinin karakteristik özellikleri ve aktiviteleri üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT As one of the nano material production method, Flame Spray Pyrolysis (FSP) is preferred one over the other methods because it performs a single step and nano-scale production in a very short time. In this method, metallic precursors are dissolved in an organic solvent and atomized with dispersion gas, followed by an ignition, supported by the premixed fuel/oxygen flamelets. This method is suitable for the production of high surface area metal oxides. In this study, La-Mn, La-Ce-Mn, La-Co, La-Ce-Co, Ce and Co nanocatalysts were synthesized by FSP method, using different dispersion gas flow rate (7, 9 ve 11 l/min) and concentration (0,67, 0,4 ve 0,1 M). Synthesized catalysts were subjected to charaterization tests such as X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscope (SEM), transmission electron microscope (TEM/EDX, HRTEM, SAED) and BET surface area analysis to explore their characteristic properties, and were used in catalytic combustion of methane to measure their activities. Then, different amount of noble metals (% 1, 2 ve 5) were added on Co catalysts which showed high activity. Effect of adding noble metals were examined on Pd/Co and Rh/Co catalysts? characteristic properties and catalytic activities.