Betonarme çerçevelerin farklı histeretik modeller kullanarak çözümlenmesi
Analysis of reinforced concrete frames using different histeretic models
- Tez No: 348733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAD OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Hibrit Birleşimler, Histeretik Modeller, Yumuşak Donatı, Reinforced Concrete, Hybrid Connections, Histeretic Models, Mild Steel
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Deprem gibi çevrimsel ve tekrarlı yüklere maruz kalan yapı elemanlarında meydana gelen hasarların önemli bir bölümü birleşim bölgelerinde görülür. Tasarımda rijit kabul edilen bu bölgelerin davranışının gerçeğe yakın modellenmesi oldukça önemlidir. Bu amaçla kolon-kiriş birleşim bölgelerinin deprem gibi yükler altındaki davranışını temsil eden histeretik modeller geliştirilmiştir. Betonarme yapıların davranışını temsil eden histeretik modellerin yanında, son yıllarda sıklıkla kullanılan ard-germeli prefabrik yapılar için de farklı modeller geliştirilmiştir. Bu çalışmada ard-germe tendonlarına ek olarak yumuşak donatıların da kullanıldığı hibrit birleşimler için Özden ve Ertaş (2010) tarafından önerilen histeretik model kullanılmıştır. Modelin uygulanması için Saatçioğlu ve Özcebe (1989) tarafından yapılan deneysel çalışmada test edilen kolon numuneler seçilmiştir. Deneysel verileri mevcut olan kolonu sayısal olarak modellemek için OpenSees sonlu eleman programı kullanılmıştır. Çalışmada önerilen hibrit modeli temsil edecek yeni malzeme modelleri oluşturulmuş ve OpenSees programı kullanılarak modellenmiş kolonun birleşim bölgesine uygulanmıştır. Daha sonra yumuşak donatı oranı değiştirilerek kolon davranışının değişimi incelenmiştir ve Özden ve Ertaş tarafından öne sürülen sonuçlara benzer sonuçlar elde edilmiştir. Buna göre yapının enerji tüketme kapasitesi birleşimdeki yumuşak donatı oranına göre değişmiş, yumuşak donatının birleşimin moment kapasitesine olan katkısı arttıkça yapının enerji tüketme kapasitesinin arttığı görülmüştür. Ayrıca benzer şekilde kalıcı deformasyonların da yumuşak donatı oranından etkilendiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A major part of damage occuring in construction elements that are exposed to reverse cycling loads like earthquake is seen in connection areas. It is quite important to model the behavior of these areas real-like which are considered rigid in designing. Histeretic models which represent the behavior of beam-column connections, have been developed for this purpose. Besides, different models have been developed also for post-tensioned precast constructions that were used often in recent years. Histeretic model which is proposed by Özden and Ertaş (2010), has been used in this study for hybrid connections that use mild steel, in addition to post-tensioned tendons. Column samples which were tested in experimental study carried by Saatçioğlu and Özcebe (1989) have been selected to apply the model. OpenSees finite elements program is used to model the column numerically of which experimental data exists. New material models which are proposed in the study have been created and applied to column connection that modelled by using OpenSees program. Then the change in, column?s behavior was examined by changing mild steel ratio and similar results to those that Özden and Ertaş were achieved. According to this, it was seen that energy dissipation capacity of the construction was varied depending on mild steel ratio in the connection and energy dissipation capacity of the construction increased as the contribution of mild steel upon connection?s moment capacity increased. Besides, the result has been obtained that in a similar way residual deformation were effected by mild steel ratio.