Gazetecilikte bir değer ve pratik olarak objektiflik: Siyasi partilere ilişkin haberlerin içerik çözümlemesi
Objectivity as a value and practice in journalism: A content analysis of news relating to political parties
- Tez No: 348909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Objektiflik, Basın, Haber, Objektifliğin Ölçütleri, İçerik Çözümlemesi, Objectivity, Press, News, Criterions of Objectivity, Content Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Haberde objektiflik kavramı, gazetecinin habere konu olan olayları ve olguları herhangi bir şekilde değiştirmeden, olayları ve olguları fazlalaştırmadan ya da eksiltmeden ortaya koyması şeklinde tanımlanabilmektedir. Gazetecilerin haberleri aktarırken gerçekliği herhangi bir değişime uğratmaması ve habere konu olan kurumlara ya da kişilere tarafsız bir biçimde davranması haberde objektifliğin sağlanması için temel unsurları oluşturmaktadır. Basının, toplumu yönlendirme ve doğru bilgilendirmedeki önemi dikkate alınarak; yasama, yargı ve yürütmenin hemen ardından dördüncü bir güç olarak kabul edildiği hatta bu üç erkin de kimi zaman üzerine çıkarak birinci güç haline geldiği dile getirilmektedir. Bu bağlamda büyük bir güç olarak kabul edilen medyanın kamuoyunu doğru bilgilendirmesi, demokrasi için bir gereklilik arz etmektedir. Dolayısıyla, medyanın objektif haberciliği bir ilke olarak benimsemesi önem taşımaktadır. Araştırmada, Türk basını siyasi haberlerde objektif midir? sorusuna cevap aranmıştır. Türk basını içinden örneklem olarak alınan Hürriyet, Radikal ve Zaman gazetelerinde yer alan Ak Parti ve CHP grup meclis toplantılarına ilişkin haberler içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar gazetelerin içeriklerinde farklı konuları ve farklı siyasi olayları ön plana çıkardıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectivity concept in news can be describe that journalist exhibits news events or facts without any changed, enhanced or reduced. Essential elements for obtaining objectivity in news are that journalists can?t change reality when he/she inform and behave unbiased to institutions or people. It's mentioned that press can be accepted as a fourth estate afterwards legislative, executive and judgment, even press sometimes becomes first estate beyond these three estates by considered press has important that it?s manipulating and informing society. In this context, media that is accepted as a great estate must inform correctly public opinion for democracy. Thereby media must adopt objective journalism as a principle. In this research, question has been answered: Turkish press is objective in political news? News regarding to Ak Party?s and Republic People Party?s (CHP) group parliament séances in sample of Turkish press are Hürriyet, Radikal and Zaman newspapers have been examined through content analysis. As a result of this research, newspapers have put forward different issues and different political events in their contents.