İnsan haklarına ilişkin uluslararası andlaşmalara çekince konulması
Reservations to international human rights treaties
- Tez No: 348908
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE ERDEM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Çekince, İnsan Hakları Andlaşmaları, Andlaşmalar Hukuku, Reservation, Human Rights Treaties, Law of Treaties
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 139
Özet
Andlaşmalar hukukunun öne çıkan konularından biri olarak çekinceler, uluslararası alanda oybirliği kuralı dönemi, Soykırım Davası dönemi gibi aşamalar geçirerek nihayetinde Viyana Andlaşmalar Hukuku Sözleşmesinde düzenlenmiştir. Çekinceler, andlaşmalara taraf devletlerin bireysel iradelerini yansıtmanın bir aracı olarak tek taraflı bir beyan niteliği taşırlar ve hedeflerinde andlaşmanın kurduğu düzenden farklı bir düzen oluşturmak vardır. İnsan hakları andlaşmaları ise standart andlaşma dengesinden farklı olarak normatif karakterdedirler ve bu karaktere göre düzenlenmelidirler. Özellikle andlaşmaların evrenselliği ve bütünlüğü, karşılıklılık ilkesi, çekincenin andlaşmanın konu ve amacı ile bağdaşırlığı bakımlarından insan hakları andlaşmalarında çekinceler konusu farklı düzenlemeye ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmanın amacı insan hakları andlaşmalarında çekincelerin uygulanmasını ve Türkiye?nin bazı insan hakları andlaşmalarına ileri sürmüş olduğu çekinceleri değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Reservations, as one of the controversial points of the law of treaties, have undergone the phases of unanimity rule, Genocide Convention and finally governed by the Vienna Convention on the Law of Treaties. Reservations, made as unilateral declarations, are devices for carrying the individual will of state parties to a convention and they aim to establish an order different from that of the convention. Distinct from the standard treaties, human rights treaties have a normative character, in that they must be regulated in accordance with this character. Especially in terms of the universality and integrity of treaties, the principle of reciprocity, compatibility of the reservation with the object and purpose of the treaty reservations need a special regulation of the human rights treaties. The aim of this study is to consider the practice of reservations to international human rights treaties and, as such the reservations formulated by Turkey to some of human rights treaties.