Tüm beden titreşim uygulamalarının eklem hareket genişliği ve sıçrama performansına olan akut etkisi
Applications of whole-body vibration's accute effects on performance of splash and range of motion
- Tez No: 349134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, Eklem Hareket Genişliği, Sıçrama, Karate, Vibration, Range of Motion, Jumping, Karate
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, karate branşındaki sporculara titreşim uygulamalarını belirli yüklemelerle vererek eklem hareket genişliğini ve sıçrama performansına olan etkisini ölçmektir. Çalışmaya, düzenli olarak antrenman yapan, Sakarya ili Hendek Karate Spor kulübünden yaşları 12.77 ± 1.75 yıl, boy uzunlukları 155.23 ± 3.18 cm, beden ağırlıkları 50.92 ± 4.78 kg ve antrenman yaşları 4.73 ± 2.10 yıl olan 46 müsabık kız/erkek mavi kuşak ve üstü karate sporcusu denek olarak kullanılmıştır.Deneklere ısınmalarının ardından 4 dakikalık dinlenme süresi verilmiş, 1. Gün titreşim verilmeden dikey sıçrama ve skuat sıçrama testi, otur-uzan testi, Hamstring Esneklik ölçümü ve kalça fleksiyonu ölçümleri yapılmıştır.2'şer gün arayla deneklere 25 hz, 30 hz ve 35 hz titreşim verildikten sonra dikey ve skuat sıçrama, otur-uzan testi, Hamstring Esneklik ölçümü ve kalça fleksiyonu ölçümleri alınmıştır.Yapılan testler sonucunda 30 ve 35 Hz frekans aralığında titreşim aktif dikey sıçramayı pozitif olarak etkilerken, 30 Hz frekans aralığında verilen titreşim skuat sıçramayı yine pozitif olarak etkilemektedir. Bunun dışında 25, 30 ve 35 Hz frekans aralığında titreşim esnekliği pozitif olarak etkilemektedir.Sonuç olarak, titreşim uygulamaları hem sıçrama hem de esneklik performansını arttırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure the effect of the width of the joint motion and jump performance with giving the vibrational applications to the athlets in branch of karate by certainins tallations. The study engaged in training on a regularbasis, the province of Sakarya Hendek Karate Sports Club, 12.77 ± 1.75 years in age, height155.23 ± 3.18 cm, weight 50.92 ± 4.78 kg and 4.73 ± 2.10 years of training ages 46 contestant in the female / male karate black beltand above athlete was used as test subjects.After stretching period subjects were givena 4-minuterest period, first day vertical jumpand squat jump without the vibration test, sit-reach test, Hamstring Flexibility measure ment and hip flexion were measured.After giving the subjects 25 Hz, 30 Hz and 35 Hz vibration with 2 day breaks, verticaland squat jump, sit-reach test, Hamstring Flexibility measure ment and hip flexion were measured.As a result of the tests, 30 and 35 Hz frequency range vibration, active positively in fluencies the vertical jump and the vibration frequency range of 30 Hz is positively in fluencies the squat jump. Apart from this, the vibraton in 25, 30 and 35 Hz frequency range has positive effects on the flexibility of the vibration.As a result, it is concluded that the vibration applications can bothin crease jumping and flexibility performance.