Toplumsal değişimlerin siyasal reklama yansımaları: 2000-2010 Türkiye örneği
Reflections of the social changes to the political advertisements: 2000-2010 example of Turkey
  1. Tez No: 349177
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR SEÇİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Tarihi, Siyasal ĠletiĢim, Siyasal Reklamcılık, Turkish History, political communication, political advertisement
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
İnsanoğlu, tarih sahnesine çıktığı ilk günden bu yana birlikte yaşama ihtiyacı ve zorunluluğu hissetmiştir. Bu ihtiyaç ve zorunluluk, beraberinde insanların bir arada yaşamalarına imkân sağlayan bir takım ortak yaşam alanlarının oluşturulmasını gerekli kılmış ve toplum kavramı da bu süreçte ortaya çıkan bir olgu olmuştur. İnsanlar bir arada yaşarken, birbiri ile ya da sistemle kurduğu ilişkilerden dolayı gelişir ve değişirler. Bu değişim, doğadaki diğer olgulardaki gibi karşı konulamaz bir değişimdir ve beraberinde içinde yaşadıkları toplumun da değişimini getirir. Reklamların, toplum ve kültür üzerindeki etkisi yapılan araştırmalarla da birlikte artık tartışılmaz bir noktaya ulaşmıştır. Nasıl ki reklamlar toplumu etkilemektelerse, toplumun özellikleri ve zaman içindeki değişimi de, reklamların yapısını etkilemektedir. Günümüz pazarlama iletişimi sürecinin belki de en önemli öğelerinden birisi olan reklam metinleri, toplumda yaşanan olaylardan, değişimlerden bağımsız olarak yaratılamamaktadırlar. Yaşanan toplumsal, ekonomik, siyasal olaylar ve değişimler bir şekilde reklam metinlerinde kodlanmakta, reklamlar adeta içinde bulundukları toplumların birer aynası haline gelmektedirler. Bu tez çalışması temel olarak, siyasal reklamların toplumsal ve kültürel değişimlerin incelenmesine kaynaklık eder nitelikte dokümanlar olduğu varsayımından hareketle, Türkiye'de 2000 ile 2010 yılları arasında gerçekleştirilmiş olan siyasal reklam faaliyetlerinin, o dönem Türkiye'sinde yaşanan toplumsal değişimler paralelinde ne gibi değişimlere uğrayarak şekillendirildiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Belirlenen dönem gelişmeleri ve reklamlar üzerindeki sonuçları ortaya konurken, Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlatılan reform çalışmalarından itibaren toplumsal alan ve değişimler de incelenmiştir ki, tarihsel bağlantılar üzerinden yapılan analiz, sonuçları var eden dinamiklerin de ortaya konulmasına yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the reflections of the social changes which are happening in the Republic of Turkey to the political advertisements. The study has four parts; the first part is related with the topic of society and social change terms. Also in this part of the study, some known socioligsts' theories had been mentioned related with the social changes. In the following part, the terms of political communication and political advertisements are studied with their historical stories both from the World and Turkey elections. In the third part of this study, the social changes of the Republic of Turkey had been mentioned. In order to deal with the social changes' results in Turkey, it is considered to deal with the Ottoman time social changes also. Because the country that we are dealing has roots from the Ottoman period almost for 700 years. In the final part of the study, the methodology is performed on the advertisements, which are used in the time of period betwwen 2000-2010. The advertisements are examined with a category, which is prepared by the previous years advertisements' topics and visuals. The main categories are; society, citizen and state. The sub categories are; women, youth/children, elder/retired people, personal rights and freedoms, social values, services, international relationships, economics and terrorism.