Osmanlı dönemi Ankara'sında sosyo - ekonomik ve demografik açıdan Seyyide ve Şerifeler(M.1786-1835)
Seyyidahs and Sharifahs in terms of their socio-economic and demographic situations in Ankara in the Ottoman period (1786-1835)
  1. Tez No: 349273
  2. Yazar: SEVDA TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Beyt, Seyyideler, Şerifeler, Ahl al-Bayt, Seyyidahs, Sharifahs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Osmanlı toplumu araştırmaları söz konusu olduğunda, araştırmacıların başvuru kaynaklarından ilki Şer?iyye Sicilleri içerisindeki tereke kayıtlarıdır. Osmanlı, sosyo-ekonomik tarihinin en önemli kaynaklarından olan tereke kayıtları sayesinde, Osmanlı toplumunu oluşturan yapıyı ortaya koymak mümkündür. Çünkü bu kayıtlar toplumun her katmanındaki insanların tercihleri ve yaşam biçimleri hakkında bilgiler sunar. Yapılan bu çalışmanın amacı Osmanlı Devleti?nde yaşayan Seyyide ve Şerifelerin sosyo-ekonomik ve demografik durumlarının tereke defterleri ışığında incelenmesidir. Araştırmanın ana kaynağı Ankara Milli Kütüphane Arşivi?nde muhafaza edilen Şer?iyye Sicilleridir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Ehli-i Beyt ailesinin ortaya çıkışı açıklanmıştır. Daha sonra Ehl-i Beyt ailesinin Osmanlı Devleti içindeki yeri, önemi vurgulanmış, onların siyasi ve sosyal yönleri gösterilmiştir. İkinci bölümde Osmanlı Devleti içinde kendine özel bir yer tutan Ehl-i Beyt ailesindeki Seyyide ve Şerife Hanımlar tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde bu kadınların, sosyal ve ekonomik yönleri ele alınmıştır. Dördüncü ve son bölümde Seyyide ve Şerifelerin demografik yapıları ve nüfus dağılımları incelenerek aile yapıları ortaya çıkarılmak istenmiştir. Sonuç olarak, önemli bir aileye mensup olan bu hanımların sosyal, kültürel ve ekonomik hayattaki yerleri ile ilgili bilgiler sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research of Ottoman Society, first of the references of the researchers is probate records in the Kadı Registers. It is possible to put forth the Ottoman social structure through the probate records which are one of the most important resources of Ottoman socio-economic history. Because, these records presents information about the life styles and preferences of people in all layers of society.Aim of this research is examining of socio-economic and demographic situations of Seyyidahs And Sharifahs according to the probate records. The main resource of the research is Kadı Registers in Ankara National Library Archives. The research exists from 4 sections. In the first section, emerging of the Ahl al-Bayt was explained. Then, the situation, importance, political and social situations of the Ahl al-Bayt in the Ottoman State was explained in this section. In the second section, Seyyidahs And Sharifahs whose a special situation in Ottoman State was introduced. In the third section, social and economic situations of these women was explained. In the last section, by examining of demographic structure and population of Seyyidahs And Sharifahs, some information about their family structures was given. Finally, some information about social, cultural and economic situations of these women belonging to an important family was given.