Erzincan İliç ilçesinin Çöpler köyü maden işletmesinin neden olduğu yeniden yerleşim uygulamasının sosyal antropolojik açıdan incelenmesi
The searching of the resettlement implementation caused by Cöpler village mining in Erzincan's Ilic county in the social anthropological perspective
  1. Tez No: 349272
  2. Yazar: BAHAR MEMİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN KONAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Yerleşim, Uyum, Sosyal/Kültürel Değişme, Resettlement, Adaptation, Social/Cultural Change
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan ve insanın yaratısı olan kültürün bilimi olarak tanımlanan antropoloji, özellikle de sosyal antropoloji birey, topluluk ve toplum düzeylerinde, insanların yaşam biçimleri ve sosyal-fiziksel çevre ile ilişkilerini inceler. Bu anlamda geniş bir araştırma alanına sahip olan sosyal antropolojinin en önemli inceleme alanlarından biri de planlı ve plansız kültür değişmeleridir.Günümüzde ekonomik gücü elinde tutan küresel organizasyonların, çeşitli yerlerde gerçekleştirdiği ticari faaliyetler, bölgede ve bölge topluluklarının yaşantılarında kendilerinin öngörmediği değişikliklere neden olmakta yani kültürel değişim yaratmaktadır.En önemli değişim de yerel nüfusların yıllardır yaşadıkları yerden koparılıp yeniden yerleşim uygulamasına tabi tutulmalarıdır. Çöpler Altın Madeni Projesi de uygulandığı bölgede yerel halkın yerlerini değiştirerek önemli bir kültürel değişimin önünü açmıştır.Araştırmamızın evrenini oluşturan Çöpler Köyü aileleri, köylerinde çıkarılan madenden dolayı Anagold Madencilik tarafından evlerini ve doğup büyüdükleri topraklarını terk etmek durumunda bırakılmışlardır. Yeniden yerleşim işlemi Anagold Madencilik tarafından gerçekleştirilmiştir. Bilinen göç olgusu dışında ortaya çıkan bu yeniden yerleşim uygulamasıyla, hedef aileler yeni bir fiziki ve sosyal çevreye yerleştirilirken fiziki, sosyal, kültürel ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu nedenle söz konusu hedef kitlenin karşı karşıya kaldığı yeni durum ve uyum süreci sosyal antropolojik açıdan ele alınarak irdelenmeyi gerektiren bir durumdur.
Özet (Çeviri)
The anthropology defined as the science of mankind and his creation culture, especially Social Anthropology; examines the human life-style and his relation between social-physical environment on the level of individual, community and society. In this sense, the most important area of social anthropology that has an extensive research area is the planned and unplanned cultural changes.The global organizations that hold the economical power cause to change the region and regional community's life beyond their foresee via their trade activities. That is; they create cultural change. The most change is that local population has to be exposed to resettlement implementation by taking them from their living area. Copler Project of Gold Mine that has been implemented in its area has leaded up an important cultural change by relocating local population.The families in Copler have been to leave their village where they were born and grew up in because of the mining by Anagold Mining. Their resettlement was realized by Anagold Mining. These target families encountered physical, social, cultural, psychological troubles when they were resettlement to a new physical and social environment with this resettlement implementation that occured except of known power fact. Therefore this situation is that in terms of these target mass encountering the new situation and adaptation process needs to be examined in point of social anthropology.