Existentialist philosophy and consumerism in Fight Club
Dövüş Kulübü'nde varoluşçuluk felsefesi ve tüketimcilik
- Tez No: 349279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CARL JEFFREY BOON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Tüketimcilik, Chuck Palahniuk, Dövüş Kulübü, Kimlik, Existentialism, Consumerism, Chuck Palahniuk, Fight Club, Identity
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez Chuck Palahniuk'un çalışmasını ve Palahniuk'un varoluşçuluk felsefesindeki yerini postmodern perspektiften Dövüş Kulübü üzerinden analiz etmektedir. Palahniuk'un çalışması sadece edebi bir çalışma olmayıp, aynı zamanda bu çalışmayla Palahniuk kitabında postmodern döngüde varoluşçuluk felsefesinin ve tüketimciliğin etkilerini de eleştirmektedir. Toplumun geleneksel normlarının bir sonucu olarak kitap, tüketimcilik akımı obsesyonuna ve kimlik bölünmesine değinmektedir. Bu bakış açısından, Jean Paul Sartre'ın varoluşçuluk felsefesi tüketicilik ve moderniteden kaynaklanan fikirlere karşı gelmektedir. Bunun yanı sıra, Allen Ginsberg, Ralph Ellison, William S. Burroughs, ve Jack Kerouac gibi yazarlar İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra öne çıktılar. Eserlerinde materyalizmin etkilerini protesto ettiler. Popüler Varoluşçuluğun bir sonucu olarak varlığın ve kendini bilmenin önemini vurguladılar. Beat Edebiyatı varoluşçuluk felsefesinin yayılmasında önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle Jack Kerouac Popüler Varoluşçuluk akımını destekleyerek, Beat Nesli'nin öncüsü olmuştur. Palahniuk, kişisel değişim açısından modern toplumun etkilerini vurgulayarak Amerikan hayat tarzındaki kimlik özelliklerinin üzerinde durur.
Özet (Çeviri)
This thesis will analyze the work of Chuck Palahniuk and his presence in existentialist philosophy and consumerism from the perspective of postmodernism focusing on his best known novel Fight Club. Palahniuk?s work is not only a valuable literary work; but also with his work he attempted to criticize the influences of existentialism and materialism in the postmodern literary circle. The book refers to the obsession of consumerism and destruction of identity as a result of conventional norms of society. From this standpoint, Jean Paul Sartre?s existentialist philosophy is offered as a challenge to any ideas derived from modernity and materialism. In addition to that, authors like Allen Ginsberg, Ralph Ellison, William S. Burroughs, and Jack Kerouac came to prominence after World War II. They protested the influences of materialism in their works. They emphasized the importance of existence and self-realization as a result of popular existentialism. Beat Literature had a significant influence on spreading existentialist philosophy. Jack Kerouac in particular was one of the leaders of the Beat Generation as a popular existentialist. Palahniuk focuses on the dynamics of identity in American life by emphasizing the influences of modern society toward personal transformation.