Sağlık kuruluşlarda kalite maliyetlerinin ölçülmesi ve raporlanması üzerine bir araştırma
An investigation on measuring and reporting costs of quality in health establishments
  1. Tez No: 349278
  2. Yazar: ARZU NEYİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, sağlık, toplam kalite yönetimi, kalite maliyeti, Quality, Health, Total Quality Management, Quality Cost
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüz koşullarında rekabet avantajı sağlamak isteyen işletmeler, ürün ve hizmetlerin kalitesini arttırırken, üretim maliyetlerini azaltmak zorundadır. Toplam kalite yönetimini benimsemiş bir işletmede, kalite ne kadar çok önem arz eden bir durumsa, kalite maliyetlerinin kayıt altına alınması, ölçülmesi, raporlanması ve analizi de aynı öneme sahiptir. Ancak, sağlık kuruluşlarında kalite maliyetlerinin kayıt altına alınması, raporlanması ve analizi hem çalışanlar hem de yöneticiler tarafından ihmal edilen bir konudur. Halbuki, kalite odaklı bir firmanın elde edeceği maliyet verileri, yöneticilerin, hedefleri belirlemesinde ve gelecekte gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlarda doğru kararlar alabilmelerinde yardımcı olacaktır. Bu çalışma ile kalite, kalite maliyeti ve sağlık kuruluşlarında kalite maliyeti kavramları araştırılarak, uygulama sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The entrepreneurs, who want to gain competitive advantage, should have to reduce cost of production while increasing quality of products and services. Saving, measuring, reporting and analysing of cost of quality have the same importance as the quality has on the enterprise that performed total quality management. But, saving, measuring, reporting and analysing of cost of quality is neglected by personels and managers on the healthcare enterprises. However, the cost data of quality-oriented firms help to determine goals and decision for future investment projets of managers. With this work, quality,cost of quality and the notion of cost of quality on the healthcare enterprises are searched and the result of application is explained.