Ömer Seyfettin ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun hikayelerinde milli kimlik ve öteki
National identity and the others in Ömer Seyfettin and Ahmet Hikmet Müftoğlu's stories
- Tez No: 349323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Milli Kimlik, Öteki, Dejenerasyon, Ömer Seyfettin, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Nationalism, national Identity, Other Elements, Degeneration, Ömer Seyfettin, Ahmet Hikmet Müftüoğlu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Milliyetçilik düşüncesi yüzyıllar boyunca uluslara bağımsızlıklarını kazandırmıştır. Geçmişten günümüze hikayecilik alanın da önemli bir yere sahip olan Ömer Seyfettin ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu da hikayelerinde ; Türk toplumunun milliyetçilik düşüncesini bağımsızlık mücadelesini bunun yanında Türk toplumunun Batılılaşmanın etkisi ile kendi kimliğine yabancılaşmasına yer vermiştir.Türk toplumunun Batılılaşmasında kozmopolit yapının etkisini vurgulamış ve öteki unsurlara değinmiştir. Biz de bu çalışmamızda Ömer Seyfettin ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun hikayelerinde milli kimlik ve öteki unsurların nasıl vurgulandığını inceledik.Çalışmamızın giriş bölümünde Milliyetçilik ve Milli kimlik kavramı inceledik. Osmanlı Devleti'ndeki milliyetçilik düşüncesi ve milliyetçilik düşüncesinden toplumun nasıl etkilendiğine aynı bölüm içerisinde yer verdik.Çalışmamızın birinci bölümünde ise milli bir devletin oluşumu, milliyetçilik düşüncesinin edebiyata yansıması hakkında bilgi verdik.İkinci bölümde milli kimlik, milli kimlik ve yabancılaşma, milli kimlik ve öteki kavramlarını inceledik.Üçüncü ve dördüncü bölümlerde ise Ömer Seyfettin ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun hikayelerinde milli kimlik, milli kimliğe yabancılaşma ve öteki kavramlarını alt başlıklarıyla inceledik.İncelememizi bir sonuca bağlayıp çalışmamızı kaynakça bölümüyle tamamlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
With thought of nationalism, nations has achived their independence for centuries. Ömer Seyfettin and Ahmet Hikmet Müftüoğlu, who are significant writers also talked in their book about Turkish societies? thought of nationalism, their struggle for independence and their alienation of their own identity with the effect of westernization. They show the reason of westernization of Turkish society is cosmopolitan and they mention about other elements. In this work, we analyzed identity and other elements underlined by Ömer Seyfettin and Ahmet Hikmet Müftüoğlu and we showed that how identity and other elements are stressed by Ömer Seyfettin and Ahmet Hikmet Müftüoğlu.In introduction part, we analysed nationalism and national identity. We mentioned about the thought of nationalism and we also told that how society in Ottoman State was affected by the thought of nationalism.In first part, we gave information about the formation of a national state, reflection of the thought of nationalism to Literature.The second section, we analysed national identity ,national identity and degeneration, national identity and the concept of other.In third and forth part, we also mentioned about national identity ,alienation to national identity and the concept of other with its subheadings.