Yenileşme dönemi hikayeciliğimizde eğitsel açıdan çocuğun sosyalleşmesine yönelik ifadelerin tespiti
The detection of expressions on the socialization of the child from educational perspective in our innovation period storytelling
- Tez No: 693007
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ERKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yenileşme Dönemi Hikâyecileri, Sosyalleşme, Hikâye, Çocuk, Eğitsel Değer, Storytellers in Innovation Period, Socialization, Story, Child, Educational Values
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmanın amacı ana dili ders kitaplarına alınacak olan metinlerin zenginleştirilmesi, bu bağlamda Türk edebiyatındaki önemli yazarların hikâyelerinin incelenmesi ile incelenen hikâyelerde çocuğun sosyalleşmesine katkı sağlayacak ifadelerin eğitsel açıdan kullanılabilirliğinin tespit edilmesidir. Yenileşme Dönemi hikâyecilerimizin hikâyeleri nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi modeli ile incelenerek amaca hizmet eden hikâyeler seçilip yorumlanmıştır. Veriler toplanırken fişleme tekniği ile bilgiler kaydedilip akabinde tasnif edilmiştir. Çalışmada evren; Yenileşme Dönemi hikâyeciliğimizde yer alan ''Samipaşazede Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Refik Halit Karay, Fahri Celaleddin Göktulga, Selahattin Enis Atabeyoğlu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Ömer Seyfettin'' gibi yazarların hikâyelerinin eğitsel açıdan çocuğun sosyalleşmesine yönelik ifadelerin tespitini oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi ise belirtilen yazarların hikâyeleri arasından beşer hikâyenin incelenmesidir. Çalışma kapsamındaki yazarlara ait toplamda 566 hikâye okunmuştur. Çocukların sosyalleşmesine yönelik ifadelerin yanı sıra belirlenen hikâyelerin değerler eğitiminde kullanılabilirlik açısından uygunluğu da tespit edilmiştir. Bu araştırma edebi yönü olan hikâyelere farklı bir açıdan bakılmasını sağladığı gibi hikâyelerin hem değerler eğitimine hem de çocukların sosyalleşmesine katkılarını göstermek açısından Türk hikâyeciliğinin zengin bir kaynak niteliğinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to enrich the texts to be included in the mother tongue textbooks, in this context, to examine the stories of significant writers in Turkish literature and to determine the educational usability of the expressions contributing to the socialization of the child in the analyzed stories. The stories of our storytellers of the Innovation Period were examined with the document analysis model, one of the qualitative research methods, and the stories serving the purpose were selected and interpreted. While collecting the data, the information was recorded with the profiling technique and then classified. In the study, the universe constitutes the determination of the expressions of the stories of the authors such as“Samipaşazede Sezai, Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Refik Halit Karay, Fahri Celaleddin Göktulga, Selahattin Enis Atabeyoğlu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu and Ömer Seyfettin”who are in our Innovation Period storytelling towards the socialization of the child in terms of education. The sample of the study is the examination of five stories among the stories of the mentioned authors. A total of 566 stories belonging to the authors within the scope of the study were read. In addition to the expressions for the socialization of children, the suitability of the determined stories in terms of usability in values education has also been determined. This research not only provides a different perspective on literary stories, but also shows that Turkish storytelling is a rich source in terms of showing the contributions of stories to both values education and socialization of children.