The elements of intergenerational justice according to Al-Ghazali
Gazali'ye göre nesiller arasi adaletin unsurlari
- Tez No: 349335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENGÜL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Nesiller Arası Adalet, İmam Gazali, Emanet, Tasarruf, Justice, Intergenerational Justice, Al-Ghazali, Trust, Saving
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Adalet kavramı, tarih boyunca felsefenin en önemli konularından birisi olmuştur. Sebebi ise adalet kavramının ahlak felsefesi ve siyaset felsefesi içinde önemli bir rol üstlenmesidir. Adalet nedir, nasıl adil olunur, her durumda adalet nasıl sağlanır, adalet sağlanırsa nasıl korunabilir gibi sorular tartışmaların temelinde yer almıştır. Kur?an-ı Kerim, kullara, yöneticilere ve hâkimlere özel ve genel bütün durumlarda adil olma gerekliliği getirmiştir. Bu nedenle, adalet kavramı insanlar tarafından yerine getirilmesi gereken önemli ve en temel sorumluluklardan biridir. Bu çalışmada özellikle adalet kavramı genelden özele doğru anlatılacak ve Batı ve İslam medeniyetlerinden farklı yaklaşımları irdeleyerek nesiller arası adalete değinilecektir. Adaletin tanımları ve kullanımlarını açıkladıktan sonra, günümüz toplumunun sorumluluklarının daha iyi anlaşılabilmesi için İmam Gazali?ye göre İslam?ın nesiller arası adalet kavramı üzerine yaklaşımları yorumlanacaktır. Gazali bu konularla ilgilenmiş, yalan, zulüm ve adaletsizliğin habis olduğunu dile getirmiş ve her durumda adaletin gerekliliğine inanmıştır. Dolayısıyla, bu çalışmada Gazali?nin eserleri nesiller arası adaletin unsurlarından olan emanet ve tasarruf kavramları ele alınarak yeniden değerlendirilecektir. Amacımız, insan hayatı için zorunlu, adalet kavramı üzerine geçmiş ve günümüzde olan tartışmalara bir son vermek değil, Müslüman bir düşünürün bakış açısından nesiller arası adalet kavramına katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
Justice has been one of the main topics of philosophy throughout history, because of its significance within both political and moral philosophy. The questions of `what fair is, what justice is, how these are to be achieved or most importantly how they could be sustained? are located in the center of discussions. The Quran suggests the necessity of being just to people in all kinds of special and general matters. The concept of justice refers to the most central and basic responsibilities that should be fulfilled in all societies.In this study, the concept of justice will be dealt with starting from the general to the specific. Intergenerational justice will be interpreted according to different approaches both within Western and Islamic Civilizations. In order to provide a better understanding as to the responsibilities of contemporary society, views of al-Ghazali about intergenerational justice will be analyzed after explaining definitions of the concept of justice. Al-Ghazali dealt with the issues like lying, cruelty and unfairness and their vile nature and he believed in the necessity of justice. The main purpose of this study is to look into the elements of the trust (amanah) and the saving (iktisaad) as argued by al-Ghazali from the perspective of the intergenerational justice. Our aim is not to conclude the past or ongoing arguments on the concept of justice, which is essential for human life, but to contribute to the discussion within the frame of the concept of intergenerational justice from a Muslim thinker?s perspective.