Zaman ve madde ilişkisi bağlamında deneysel sanat çalışmaları
Experimental art works within the scope of time and matter relation
- Tez No: 349349
- Danışmanlar: PROF. İSMAİL ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Boyut, Değişim, Pas, Zaman, Dimension, Change, Rust, Time
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Modernizm özgürlük kavramı ile sanatçılara özgür sanatın kapılarını açmıştır. Sanatçılar duygu ve düşüncelerini, alışılmış kuralların dışına çıkarak ve gerçeğin biçimini bozarak yansıtmaya başlamışlardır. Geleneksel malzemeler ve yöntemler ile kendilerini ifade etmekte yetersiz kaldıklarında farklı teknikleri araştıran deneysel sanat çalışmaları yapmışlardır. Dışavurumculuk ile sanatçı, iç dünyasını özgürce yansıtma imkanı bulmuş ve bunun için yöntemler aramıştır. Bu çalışma kapsamında, teknik ve anlatımdan kaynaklanan benzer kaygılar ile, ?Zaman ve Madde İlişkisi Bağlamında Deneysel Sanat Çalışmaları? ile sıvı ve ateş gibi kontrolü zor olan maddeler kullanılarak metal ve ahşap üzerinde deneyler yapılmış; bu deneylerin yüzey üzerindeki etkisi ve estetik çözümlemeleri araştırılmıştır. Metalin zaman içerisinde göstermiş olduğu değişim, eskime, yaşlanma, yok olma gibi kavramların sembolü olarak benimsenmiştir. Pas lekeleri bu sembolizmin bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Su, asit, tuz ve boya gibi malzemelerle metal üzerinde uygulamalar yapılarak proje boyunca düşünsel boyutta zaman olgusu sorgulanmış ve madde üzerindeki etkileri izlenmiştir. Eskimeyi hızlandırmak ve aynı oluşumun etkisini yakından izlemek için, pas ile boya üretilmiş ve bu ?Boya-Pas?, kağıt, taş, cam gibi doğası gereği paslanamayacak maddeler üzerinde de denenmiştir. Bu uygulama sanatçıyı daha özgür kılmış ve zamanı az da olsa kontrol etmesini sağlamıştır. İlk uygulandığında su gibi görünen sıvılar, kısa süre içinde uygulandığı yerlerde farklı renkte lekeler oluşturmuştur. Pas, resimlere derinlik hissi veren dokusuyla üçüncü boyutu, değişen ve dönüşen yapısı ile de `zaman? kavramını çağrıştırarak dördüncü boyutu katmıştır. Öte yandan, bu sanat deneyleri ile, alışılagelmiş ?Güzel Sanatlar? teriminin içindeki ?güzel? kelimesine tezat çağrışımlar yaratılmaktadır. Çirkinliğin, kirliliğin ve eskiliğin sembolü olan pas ile yapılan çalışmalar ile, bilinçaltının sanatsal dışavurumları `güzel?leştirme gücü sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Manyas Nazlı. Experimental Art Works Within The Scope of Time and Matter Relation, Master of Arts Thesis, Ankara, 2013 Modernism opened the doors of liberal art to artists with the concept of freedom. Artists started to reflect their emotions and opinions by escaping the habitual rules and by deforming the shape of the truth. They have searched for different techniques when traditional materials and methods were not sufficient in their self-expression. With Expressionism, the artist had a chance for reflecting the inner world, thus searched for methods to this end. Within the scope of this work, experiments have been made on metal and wood using material that is hard to control such as liquid and fire with the ?Experimental Art Works within the scope of Time and Matter Relation?, with similar anxieties rising from the technique and narrative; the effect of these experiments on the surface and aesthetic solutions were researched. The change displayed in metal over time has been adopted as the symbol of concepts like change, wear, aging, extinction. Rust stains shine out as a part of this symbolism. With applications on metal using materials like water, acid, salt and paint the time fact in intellectual dimension has been questioned throughout the project and its effects on the substance has been monitored. To accelerate wear and in order to monitor the effect of the same formation closely, rust and paint has been produced and this ?Paint-Rust? has also been tried on materials like paper, stone, glass which cannot rust as a result of their nature. This application freed the artist and enabled her to somewhat control time. Liquids that look like water in first application shortly formed various colored stains in the places they were applied to. Rust added the third dimension with its texture giving depth to the paintings, and the fourth dimension with its changing and transforming structure, recalling the concept of `time?. On the other hand, with these art experiments, contradictory reflections are created to the word ?fine? in the usual ?Fine Arts? term. By using rust in the works; the symbol of ugliness, dirtiness and oldness, the power of the subconscious that ?beautifies? the artistic expressions is thus questioned.