Effects of universities on urban development:Case of Kastamonu
Üniversitelerin şehirsel gelişim üzerindeki etkileri: Kastamonu örneği
  1. Tez No: 349348
  2. Yazar: ZUHAL ÇANAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Üniversite, Kentleşme, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, University, Urbanization, Kastamonu University
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Üniversiteler kuruldukları şehirler üzerinde ekonomik yönden kalkınma sağlamakla birlikte toplumun sosyo - kültürel yapısını da etkilemektedirler. Üniversite mensupları ve öğrenciler gerçekleştirdikleri harcamalarla şehir ekonomisine katkıda bulunurken, yaptıkları sosyal ve kültürel faaliyetlerle de şehrin sosyal ve kültürel gelişiminde etkin rol oynamaktadırlar. 2000 yılı sonrasında kurulan bu üniversitelerden biri de Kastamonu Üniversitesi?dir. Kastamonu Üniversitesi kurulmadan önce Kastamonu?da Gazi Üniversitesi?ne bağlı olarak eğitim veren fakülte ve yüksekokullar bulunmaktaydı. Ancak üniversitenin kurulmasıyla hem üniversite mensuplarının hem de öğrencilerin sayısı önemli oranda artmış ve üniversitenin şehirleşme üzerindeki etkisi daha da belirginleşmiştir. Bu çalışmanın amacı yeni kurulan üniversitelerin kuruldukları şehirlerin kentleşmeleri ve gelişmeleri üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Bu nedenle örneklem olarak Kastamonu Üniversitesi ele alınmış ve bu üniversitenin şehrin gelişmesi üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi ve analizi amaçlanmıştır. Bu çalışmada Kastamonu üniversitesinin kurulmuş olduğu 2006 yılı öncesi ve sonrası şehirsel gelişim ortaya konmaya çalışılarak mekânsal gelişimi tespit edebilmek için uydu görüntülerinden yararlanılmıştır. Ayrıca üniversitenin şehrin demografik, sosyal- kültürel ve ekonomik yapısı üzerindeki etkilerini tespit edebilmek amacıyla halkla, esnafla ve öğrencilerle görüşmek üzere hazırlanmış olan üç farklı anket formu yüz yüze anket yöntemiyle uygulanmış olup, sonuçları tespit edilerek spss programında değerlendirmesi yapılmıştır. Anket yönteminin dışında mülakat yöntemi de kullanılmış ve belirli kişilerle mülakatlar da gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with contributing to the economic development of the cities they are built in, universities affect socio-cultural structure of the society. While University personnel and students contribute to the city economy through their expenditure, they also play a leading role in socio-cultural development of the city through the social and cultural activities they carry out. One of the universities that have been built after the year 2000 is Kastamonu University. Prior to the establishment of Kastamonu University, there were faculties and vocational schools of Gazi University conducting educational activities in Kastamonu. However, following the foundation of the university, the number of university personnel as well as the students has increased significantly, and the effect of the university on urbanization has become more evident. The aim of this study is to demonstrate the effects of newly founded universities on the urbanization of the cities they are founded in. Hence, Kastamonu University has been selected as the case and the effects of the university on the development of the city has been designated and analyzed. By setting forth the urban development before and after the year 2006, when Kastamonu University was established, satellite images were used to determine the spatial development. Furthermore, three different questionnaires, which were formed to interview people, artisans and students, were applied to the people in person. The results were evaluated in SPSS program. The purpose of the conducted study was to find out the effect of Kastamonu University, which was established in the year 2006, in Kastamonu city and the designate functions of universities on socio-cultural, economic and population characteristics of cities.