Metastatik kolorektal kanserde irinotekan bazlı kemoterapilere yanıtı belirlemede mikrosatellit instabilitenin rolü
The role of microsatellite instability for predicting the response of irinotecan based regimens in metastatic colorectal cancer
- Tez No: 349540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BOZCUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, mikrosatellit instabilite, irinotekan, Colon cancer, microsatellite instability, irinotecan
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızın amacı irinotekan kullanılan metastatik kolon karsinomlu hastalarda mikrosatellit instabilite ve diğer sık kullanılan prognostik faktörlerin ilişkisini ortaya çıkarmaktır. Metastatik kolorektal kanser tanısıyla ilk defa kemoterapi alacak olan hastalardan irinotekan bazlı kemoterapi alan 30 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastalar primer sonlanım noktası olan progresyonsuz sağkalım, objektif yanıt ve genel sağkalım yönünden izlenmişlerdir. Hastalardan alınan kan ve tümör dokusu örneklerinden BAT-25, BAT-26, D5S346, D2S123, D17S250 mikrosatellit lokuslarına bakılmıştır. Hastaların 14'ünde (%46.7) yanıt mevcut idi. En iyi objektif yanıt D17S250 mikrosatellit markırı ile ilişkili idi (p=0.047). MSI skoru en iyi objektif yanıt ile ilişkili değildi (p=0.88). Median progresyonsuz ve genel sağkalım sırasıyla, 152 gün ve 486 gün olarak saptandı. Mikrosatellit instabilite skorunun progresyonsuz ve genel sağkalımı belirlemediği gösterildi. Sonuç olarak, prospektif bir kurgulama ile irinotekan bazlı rejim alan hastalarda mikrosatellit instabilite durumunun sağkalımı belirlemediği, ancak D17S250 markırının en iyi objektif yanıt ile ilişkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to assess the relationship between microsatellite instability (MSI) and other common prognostic markers in metastatic colorectal cancer patients treated with irinotecan based regimens. Thirty patients with metastatic colorectal cancer, treated with irinotecan based regimens as the first line treatment, were included in the study. We assessed response rates, progression free survival (PFS) and also overall survival (OAS). Microsatellite instability analysis was performed using BAT-25, BAT-26, D5S346, D2S123, D17S250 markers in genomic and tumor DNA. The response rate was found to be %46,7(14 patients) in the study group. The best objective response was significantly related with the D17S250 microsatellite marker (P=0.047). MSI score was not related with the best objective response (P=0.88). Median PFS and OAS were found to be 152 and 486 days, respectively. There was no relationship between PFS, OAS and MSI score. In conclusion, this study allowed us to establish that in a prospective study design MSI status did not predict survival in metastatic colorectal cancer patients treated with irinotecan based regimens. However, D17S250 microsatellite marker was related with the best objective response.