Subklinik hipotiroidide tiroksin tedavisinin postprandial lipid-kolesterol ve glukoz düzeyleri üzerine olan etkisi
Effect of tyroxine therapy on postprandial lipid-cholesterol and glucose levels in subclinical hypothyroidism
  1. Tez No: 349539
  2. Yazar: İLYAS TENLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, açlık ve postprandial faz, lipid-kolesterol profili, tiroksin tedavisi, Subclinical hypothyroidism, fasting and postprandial phase, lipidcholesterol profile, thyroxine therapy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Subklinik hipotiroidili hastalarda kardiyovasküler hastalık riskinde artma olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmesine rağmen altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Subklinik hipotiroidili hastalarda aterojenik lipidkolesterol değişikliğinin olup olmaması ve bu değişikliğin tiroksin tedavisi ile düzelip düzelmemesi üzerindeki tartışmalar patogenezde başka mekanizmaların olabileceğini düşündürmektedir. Postprandiyal fazda gerçekleşen bazı metabolik olayların endotel hasarına neden olduğu ve bunun da ateroskleroz gelişimine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Şu ana kadar subklinik hipotiroidili hastalarda postprandiyal fazdaki metabolik değişiklikleri araştıran bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı subklinik hipotiroidisi olan hastalarda postprandial fazda ve açlıkta aterojenik lipid-kolesterol profilinin olup olmadığının araştırılması ve tiroksin tedavisinin açlık ve postprandial lipid-kolesterol düzeyleri üzerine etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmaya 50 subklinik hipotiroidili ve 25 ötiroid hasta alındı. Başvuran ilk 25 subklinik hipotiroidili hasta tedavi grubunu (grup I), ikinci 25 subklinik hipotiroidili hasta tedavi almayan kontrol grubunu (grup II) ve üçüncü olarak alınan 25 ötiroid hasta ötiroid kontrol grubunu (grup III) oluşturuyordu. Hastaların tamamına total 650 kilokalorilik (32 g protein, 76.6 g karbohidrat ve 21.5 g yağ içeren) standart test yemeği verildi. Yemek öncesi ve yemekten 2 saat sonra glukoz, insülin, trigliserid, HDL kolesterol, total kolesterol, LDL kolesterol için kan örnekleri alındı. Daha sonra subklinik hipotiroidili tedavi grubuna (grup I) günde tek doz levotiroksin 50 μg başlandı. Subklinik hipotiroidili kontrol grubuna (grup II) ilaç başlanmadı. Hastalar eski beslenme alışkanlıklarına devam ettiler. 3 ay sonra her iki grup (grup I ve grup II) için başlangıçtaki ile aynı şekilde kan örnekleri alma işlemi tekrarlandı. Subklinik hipotiroidili hastalarda açlık ve postprandial glukoz düzeyleri ötiroid olanlara göre daha düşük bulundu (p=0.02 ve p=0.00), ancak serum insülin ve lipid-kolesterol düzeyleri açısından subklinik hipotiroidili ve ötiroid olanlar arasında fark yoktu. Subklinik hipotiroidili hastalarda başlangıçta iki grup arasında bir fark yokken 3. ayda tiroksin tedavisi alan grupta açlık ve postprandial total kolesterol, tiroksin tedavisi almayan gruba göre daha düşüktü (p=0.01 ve p=0.00). Ancak tedavi alan grupta açlık ve tokluk LDL kolesterol ve trigliserid değerleri farklı değildi. Tiroksin tedavisi alanlarda başlangıca göre açlık ve postprandial insülin düzeyleri ve açlık glukoz düzeyleri değişmemesine rağmen postprandial glukoz düzeylerinde anlamlı düşme saptandı. Başlangıçta subklinik hipotiroidili hastalarda ve 3. ayda tiroksin tedavisi alan grupta glukoz, insülin, total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserid değişimi ile tiroid hormonları korele değildi. Yine başlangıçta subklinik hipotiroidili hastalarda ve 3. ayda tiroksin tedavisi alan grupta bazal ve postprandial glukoz, insülin, total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol, trigliserid düzeyleri ile tiroid hormonları korele değildi. Sonuç olarak; bizim çalışmamızda hafif TSH yüksekliği olan subklinik hipotiroidili hastalarda hem açlık hem de postprandial dönemde aterojenik lipidkolesterol ve glukoz profili saptanmamıştır. İlave olarak subklinik hipotiroidili hastalarda tiroksin tedavisi ile postprandial glukoz dışında, açlık ve postprandial lipid-kolesterol ve açlık glukoz düzeylerinde değişiklik tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Although an increase of cardiovascular disease risk in patients with subclinical hypothyroidism is showed by clinical trials, the underlying mechanism is not well understood yet. The controversy of whether there is an atherogenic lipidcholesterol change in patients with subclinical hypothyroidism and whether it is recovered by tyroxine treatment suggested presence of different mechanism in pathogenesis. It is known that some metabolic events in postprandial phase cause endothelial damage and that is contribute to atherosclerosis development. Until now, there was no clinical trial about metabolic changes in postprandial phase in patients with subclinical hypothyroidism. The aim of this study is to investigate whether there is an atherogenic lipid-cholesterol parameters in fasting and postprandial phase in patients with subclinical hypothyroidism and whether tyroxine therapy have an effect on fasting and postprandial lipid-cholesterol levels in patients with subclinical hypothyroidism. Fifty subclinical hypothyroid and 25 euthyroid patients enrolled to study. First 25 subclinical hypothyroid patients consist treatment group (group I), second 25 subclinical hypothyroid patients consist control group (group II) and 25 euthyroid patient consist euthyroid control group (group III). All of patients had a standard testing meal consisting of 32 g protein, 76.6 g carbohydrate, 21.5 g lipid and totally 650 kilocalories. Before and after 2 hour from meal, blood samples for glucose, insulin, triglyceride, HDL cholesterol, total cholesterol, LDL cholesterol was taken. After that, the patients in subclinical hypothyroid treatment group (group I) started to take levothyroxine 50 μg daily. The patients in subclinical hypothyroid control group (group II) did not take any drug. Patients continued to preexisting feeding behaviour. Three months later, for two group (group I and group II) blood samples were taken with same procedure in the beginning. Fasting and postprandial glucose levels were lower in subclinical hypothyroid patients than euthyroid patients (p=0.02 ve p=0.00), but according to serum insulin and lipid-cholesterol levels there was no difference between subclinical hypothyroid patients and euthyroid patients. Although there was no difference between subclinical hypothyroid treatment group (group I) and subclinical hypothyroid control group (group II) in the beginning, fasting and postprandial cholesterol levels were lower in subclinical hypothyroid treatment group (group I) at the end of three months (p=0.01 ve p=0.00). But, there was no difference between two groups according to fasting and postprandial LDL cholesterol and triglyceride levels. In treatment group, we found a decrease in postprandial glucose level with levothyroxine therapy at the end of study, although there was no change in fasting and postprandial insulin and fasting glucose levels. In the beginning in the patients with subclinical hypothyroidism and at the end of three months in the treatment group there was no correlation between thyroid hormone levels and basal and postprandial glucose, insulin, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride level changes. Also, in the beginning in the patients with subclinical hypothyroidism and at the end of three month in the treatment group there was no correlation between thyroid hormone levels and basal and postprandial glucose, insulin, total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglyceride levels. Eventually, in our study, in fasting and in postprandial state there was no findings of atherogenic lipid-cholesterol and glucose profile in subclinical hypothyroid patients with mild TSH elevation. In addition, except postprandial glucose there was no changes in atherogenic lipid-cholesterol and fasting glucose levels with levothyroxine treatment in subclinical hypothyroid patients.