Lise coğrafya programında zümreler arası işbirliğinin önemi ve ortak konuların analizi
The importance of cooperation between the clan in high school geography program and the analysis of the joint topic
  1. Tez No: 350080
  2. Yazar: GÜLŞAH DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya eğitimi, Zümreler arası işbirliği, Ortak konular, Geography education, Cooperation of the clans, Common issues
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, lise coğrafya müfredat programında (2005) yer alan konular ile diğer branşlardaki coğrafya ile ilgili ortak konuların neler olduğu incelenerek zümreler arası işbirliğinin önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda örneklemi oluşturan Giresun şehrindeki liselerde görev yapan toplam 37 coğrafya öğretmeninden 32'si ile mülakat yapılarak coğrafya öğretmenlerinin zümre ve zümreler arası işbirliğine bakış açıları tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlere 14 açık uçlu soru sorulmuş ve alınan cevapların değerlendirilmesi sonucunda, öğretmenlerin Coğrafya ders kitaplarında yer alan konuların hangilerinin diğer branşlarla ortak olduğu ve zümre işbirliğine yönelik tutumları belirlenmiştir. Açık uçlu soruların cevap analizleri nitel araştırma veri toplama yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Ortak konuları belirlemek için, MEB ders kitaplarının içerikleri incelenmiş ve coğrafya dersi ile diğer derslerin ortak olduğu düşünülen konuları tespit edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara bağlı olarak çözüm önerilerine de yer verilmiştir. Zümreler arası işbirliğini formalite olmaktan çıkarmak, zümre toplantılarının etkinliğini ve önemini artırmak, ortak konuların işlenmesinde diğer zümre öğretmenleriyle yapılacak örnek çalışmaları ortaya koymak, coğrafi gezilerin artırılması ve bu gezilerde zümre işbirliğinin yapılması başlıca çözüm önerileri olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated the importance of cooperation between clans by examining the high school geography curriculum (2005) with the issues in the common issues related to what is happening in other branches of geography. In this context, the sample form in Giresun, geography teachers working in secondary schools and 32 with a total of 37 people were interviewed and geography teachers' perspectives of cooperation between the clans have been identified. 14 teachers participated in the study were asked open-ended questions, and in the end of the evaluation of the responses, attitudes of the teachers towards co-operation in the subjects listed in geography textbooks, which is common in other branches and branch have been determined. Answer open-ended questions have been analyzed using qualitative research methods of data collection. To identify common issues, the contents of textbooks of Ministry of Education have been examined, and the common issues of the other course considered with the geography lesson have been identified. Depending on the results, the recommendations of the solution have been found. It has been stated as the main solutions that the cooperation between the clans must be informal, the efficiency and the importance of clan meetings must be improved, in the studies of common issues, case studies done by the other branch teachers must be demonstrated, geographical excursions must be increased and the cooperation clan must be done in this trips.