Kimyasal değişimler ünitesinin işlenmesinde yaşam temelli öğrenme yaklaşımının etkileri
The effects of the context- based learning approach on the training of chemical changes unit
- Tez No: 350079
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimya eğitimi, Yaşam Temelli Öğrenme, Kimyasal değişimler, Yapılandırmacı öğrenme, Chemistry education, Context based learning, chemical changes, Constructivist learning
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada kimyasal değişimler ünitesinin işlenmesinde yaşam temelli öğrenme (YTÖ) yaklaşımının etkileri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezinde yer alan ve uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ortaöğretim kurumu (genel lise) 9. sınıfta öğrenim gören toplam 177 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubu üç farklı sınıftaki 89 öğrenciden, kontrol grubu ise yine üç farklı sınıfta öğrenim gören 88 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın deney grubunda dersler YTÖ yaklaşımına göre kontrol grubunda ise mevcut öğretim programına göre yürütülmüştür. Çalışma, karma araştırma metodundan (mixed-method) çeşitleme (triangulation)?ye göre yürütülmüştür. Çalışmada verilerin toplanması ve analizinde nicel ve nitel yöntemlerden faydalanılmıştır. Çalışma sonunda YTÖ yaklaşımının öğrencilerin motivasyonuna etkisini incelemek için kullanılan nicel veri araçlarından Kimya Motivasyon Anketinin ANCOVA analizi sonucunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. YTÖ yaklaşımının yapılandırmacı öğrenme ortamına etkisini incelemek için Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Anketi kullanılmıştır (YÖOA). YÖOA?nin Mann-Whitney U- testleri sonuçlarına göre grupların ön test ve son testleri arasında anlamlı fark çıkmamıştır. YTÖ yaklaşımının öğrencilerin kimya dersi başarılarına etkisini incelemek için çalışma sonunda öğrencilere Kimya Dersi Başarı Testi (KDBT) uygulanmıştır. KDBT?nin bağımsız t-testi analizi sonucunda gruplar arasında anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. YTÖ yaklaşımının öğrencilerin konu bilgilerini günlük yaşamdan olaylara transfer edebilmesine etkisini incelemek için çalışma sonunda öğrencilere uygulananYaşam Temelli Öğrenme Sınav Sorularının analizi sonucunda deney grubu lehine anlamlı fark çıkmıştır. Çalışma sonunda deney grubu öğrencileri, YTÖ yaklaşımı uygulamalarını eğlenceli bulmalarına rağmen üniversiteye giriş sınavından dolayı bu yaklaşımı çok faydalı bulmadıklarını belirtmişlerdir. Benzer şekilde uygulamayı yürüten öğretmenler de YTÖ yaklaşımını faydalı bulduklarını fakat öğrencilerin sınav kaygısı taşıyor olmalarının bu yaklaşımın etkinliğini olumsuz yönde etkilediğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of context-based learning approach on the training of chemical changes units are investigated. The research group has composed of total 177 students, which has been determined according to convenience sample. These students were at ninth grade, secondary education (general high school) in Erzurum. There were 88 students in the control group and 89 students in the experimental group. Current science instruction was carried on in the control group classes while science education performed according to context-based learning approach in the classes of experimental group. The triangulation design of mixed method was employed in this study. Qualitative and quantitive methods were used for data collection and analysis of them. At the end of study, Chemistry motivation questionnaire (CMQ) that is a quantitative data collection tool was used determine the effect of context-based learning (CBL) approach on students motivations. According to the ANCOVA analysis of the results of CMQ, there was no statistically significant effect. Constructivist learning environment questionnaire (CLEQ) was used to determine the effect of constructivist learning environment of CBL approach. According to results of CLEQ Mann-Whitney U-tests there was no significant difference between pretest and posttest of groups. Chemistry Lesson Achievement Test (CLAT) was used to study the effect of CBL approach on students? chemistry lesson achievement. According to results of CLAT Independent sample t-test, it was found that there wasn?t a significant difference in both groups. Daily life-based questions (DLBQ) was used to investigate how students transfer their chemistry knowledge into daily life experience. According to results of DLBQ Mann- Whitney U test it was found that there was a significant difference between control and experiment groups. Differencewas on behalf of experimental group. The experimental group students survey indicated that although context-based learning approach is entertaining it is not so useful due to central examination that is taken in entering university. Teachers that carried out lectures in the class also indicated that students? examination anxiety has negative effects on the effectivenes of this approach.