Alpullu Şeker Fabrikası tarihi
The history of Sugar Works Alpullu
  1. Tez No: 350146
  2. Yazar: HÜSNÜ TEKEŞİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAYAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alpullu, Şeker, Şeker Üretimi, İktisat Tarihi, Trakya, Kırklareli, Babaeski, Şeker Sanayii, Türkiye Sanayii, Tarım, Pancar, Cumhuriyet Dönemi, Alpullu, Sugar, Production of Sugar, History of Economics, Thrace, Kırklareli, Babaeski, Industry of Sugar, Industry of Turkey, Agriculture, Sugar Beet, RepublicanEra
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Alpullu Şeker Fabrikası, Cumhuriyetin ilk yıllarında Kırklareli ilinin Alpullu kasabasında, 5 Nisan 1925'te şeker fabrikalarının kurulması ve ayrıcalıkları hakkında kanunun kabul edilmesi sürecinde özel teşebbüsten doğan ve 14 Haziran 1925 tarihinde 500.000 TL sermaye ile teşekkül eden İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları Türk Anonim Şirketi tarafından kurulmuştur. Temeli 25 Aralık 1925 tarihinde atılan ve 26 Kasım 1926 tarihinde işletmeye açılan Alpullu Şeker Fabrikası, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk şeker üretiminin yapıldığı fabrika olmuştur.Alpullu Şeker Fabrikası, Osmanlı Devleti döneminde ithal edilen ve halkın çok pahalıya tükettiği şekerin ülke içinde üretilmesinde önemli bir paya sahip olmuştur. Bu tez çalışmasında Alpullu Şeker Fabrikası'nın kuruluşu, tarihi gelişimi, fabrika yönetimi, fabrikanın işleyişi, fabrika bünyesinde ve üretimindeki değişimler, fabrikanın ülke ekonomisine katkısı, kurulduğu bölgenin ekonomik ve sosyal hayatına yaptığı katkılar ortaya konulmaya çalışılmıştır.Bu tez çalışması Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sugar Works of Alpullu was founded in the first years of Republican Era in Alpullu which is a small town near Kırklareli. After having been approved the law of constitution and concession of Sugar Works on 5th April, 1925 by the government it had been constituted by Sugar Works of Istanbul and Thrace, a Turkish joint-stock Company, as a private enterprise with the capital of 500.000 TL on 15th June, 1925. Alpullu, whose foundation was laid on 25th December 1925 and opened up on 26th November 1926 has been the first sugar company in Turkey.The Sugar Works of Alpullu played a key part in producing sugar indoors whereas in Ottoman Era it had been imported and consumed expensively by public body. In this thesis, the establishment of Sugar Works of Alpullu, its historical development, the administration of the organisation, the process of the organisation, changes inside and production session, the support it gives to the national economy and also the nearby economical and social life.This thesis has been economically supported by Project Coordination Unit for Scientific Researches.