Political determinants of sub-national social spending: A statistical analysis of metropolitan municipality budgets in Turkey
Yerel düzeyde sosyal harcamaları belirleyen politik faktörler: Türkiye'deki büyükşehir belediyeleri bütçelerinin istatistiki bir analizi
- Tez No: 350707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZGE KAMAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, sosyal harcamalar, yerel düzeyde harcamalar, mevcut hükümetle bağ, siyasi rekabet, Social policy, social expenditures, sub-national spending, incumbency affiliation, political competition
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yerel yönetimlerin merkezi hükümetle siyasi partiler üzerinden bağlantısının olmasının ve yerel düzeyde siyasi rekabetin yerel hükümetlerin sosyal harcama kararları üzerinde etkisi var mıdır sorusu bu tezin başlıca sorunsalını oluşturmaktadır. Bulgular özellikle merkezi hükümetle partizan bağları olan büyükşehir belediyelerinin sosyal harcama yaparken stratejik mali kararlar aldıklarına işaret ediyor. Hükümetteki siyasi partilerle ilişkili büyükşehir belediye başkanları sosyal yardım harcamalarını seçmenlerin kendi partilerine olan desteğinin fazla olduğu illerde arttırırken, seçimlerde siyasi rekabetin yoğun olduğu yerlerde daha fazla sağlık harcaması yaptıkları görülüyor. Seçim analizine göre ise, sağlık ve sosyal yardım harcamalarının daha yüksek olduğu seçim bölgelerinde büyükşehir belediye başkanlarının bağlı olduğu siyasi partilerin oyları artıyor.
Özet (Çeviri)
The main question of this thesis is whether incumbency affiliation and political competition have an effect on social spending decisions of the local governments in Turkey, especially through strategic allocation of sub-national resources. The findings provide partial support for strategic fiscal choices of social spending at the local level, especially for metropolitan municipalities that hold partisan ties with national incumbents. While mayors that have partisan ties with national incumbents tend to increase spending on social assistance services in their stronghold provinces, they tend to spend more on health services in face of political competition. Moreover, electoral analysis examines the effect of particularistic social spending decisions on the vote share of political parties at the elections. The spending on health services as well as spending on social assistance increases the vote shares of political parties that hold mayors' position at the national elections.